07 iun. 2023 | 15:55

Descoperirea care ar putea da peste cap tot ceea ce știm despre evoluția umană: controversata concluzie a unui om de știință

ACTUALITATE
Descoperirea care ar putea da peste cap tot ceea ce știm despre evoluția umană: controversata concluzie a unui om de știință

Recent, au fost publicate dovezi care sugerează că misterioasa specie cunoscută sub numele de Homo naledi obișnuia să-și îngroape decedații.

Implicațiile unei astfel de descoperiri sunt revoluționare, sugerând o inteligență similară cu a noastră la o specie cu un creier nu cu mult mai mare decât cel al cimpanzeilor.

Cu toate acestea, unii paleontologi sunt precauți în a da verdicte, argumentând că acest caz nu este încă dovedit.

Homo naledi, specia „umană” despre care nu se știu multe informații

Profesorul Lee Berger, de la Universitatea din Witwatersrand, a sugerat că aceasta ar fi făcut cea mai mare descoperire a sa de până acum.

Trebuie menționat că Lee Berger a condus o echipă care a descoperit oasele unui Homo naledi, uimind lumea în 2015.

Cu toate acestea, a trebuit să facă observații de la suprafață, deoarece pasajul adânc din sistemul de peșteri Rising State, în care au fost găsite fosilele, era prea îngust.

El a spus pentru ABCNews că efortul a meritat din plin, totuși. „Acestea sunt cele mai vechi înmormântări înregistrate până acum, mai vechi decât cele ale Homo sapiens, cu cel puțin 100.000 de ani”, a scris cercetătorul în lucrarea sa.

Aceasta ar putea fi o veste mare, însă numai dacă s-ar dovedi a fi reală. Cu toate acestea, dacă descoperirea ar fi fost de la rude apropiate, cum ar fi oamenii de Neanderthal, ce aveau creierul un pic mai mic decât al nostru, nu ar fi fost prea șocant.

Homo naledi, pe de altă parte, aveau mâini și picioare foarte asemănătoare cu ale noatre, dar creierul atât de mic încât, când a fost descoperit pentru prima dată, se credea că au trăit în urmă cu două milioane de ani.

Mai recent, însă, a devenit clar că H. naledi a existat în urmă cu aproximativ 250.000 de ani, ceea ce indică faptul că s-au suprapus cu Homo sapiens, deși nu avem dovezi că specia noastră și H. naledi au interacționat vreodată, deși nu se poate exclude nici această posibilitate.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele