31 mai 2023 | 09:26

Cine a descoperit focul, de fapt: cum s-a întâmplat minunea care a schimbat cursul omenirii

ACTUALITATE
Cine a descoperit focul, de fapt: cum s-a întâmplat minunea care a schimbat cursul omenirii

Lovirea pietrelor și frecarea lemnelor sunt cele două tehnici de bază pentru a stârni o flamă, dar nu este clar care specie umană a descoperit, de fapt, focul, în sine și, mai ales, când.

Unele dovezi au sugerat că oamenii antici foloseau focul încă de acum 2 milioane de ani, în timp ce alți cercetători cred că primele flăcări controlate au ars acum 200.000 de ani.

Deși autorii noului studiu nu pot identifica primul foc deliberat, ei propun câteva ipoteze interesante cu privire la originile acestuia.

Metoda de scăpărare a pietrelor, de exemplu, implică spargerea unui nodul de silex de o rocă potrivită, cum ar fi pirita de fier.

Ce se știe despre originile primului foc „intenționat”

Interesant este că, deși nu există dovezi arheologice sau etnografice despre utilizarea acestei metode în Africa, instrumentele timpurii de aprindere a focului de acest tip se găsesc în siturile paleoliticului superior din Europa.

Având în vedere că oamenii de Neanderthal ocupau Eurasia în acel moment, autorii studiului speculează că această specie umană dispărută ar fi putut fi utilizatorii acestor truse străvechi de creare a focului.

Pe de altă parte, focul obținut prin frecare este mai dificil de stăpânit și implică utilizarea a două tipuri diferite de lemn.

Având în vedere că cele mai multe grupuri de vânători-culegători încă foloseau metoda ciocnirii pietrelor, autorii studiului au tras concluzia că cea de-a doua ar trebui să aparțină Homo sapiens.

„Este posibil ca această tehnică de aprindere a focurilor să fi fost inventată de diferite grupuri de Homo sapiens care cutreierau savana africană înainte de a popula restul globului, unde exercițiile de aprindere a focului erau folosite extrem de des”, au mai scris, de asemenea, inițiatorii studiului.

Așadar, pare probabil faptul că eurasiaticii din Neanderthal să fi creat foc prin zdrobirea pietrelor, în timp ce oamenii moderni din Africa să fi inventat obținerea focului prin frecare.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele