Descoperire uimitoare: magneții pot arăta stânga și dreapta, precum și nordul și sudul
Un cristal cunoscut sub numele de supraconductor chiral are unele proprietăți cu adevărat speciale. Spunem în sus sau în jos, în față sau în spatele nostru și în stânga și în dreapta. Acestea din urmă sunt cele mai greu de explicat în termeni fundamentali, având în vedere simetria majorității legilor fizice. Dar, în natură, există molecule care au o „mânuire” sau chiralitate distinctă; nu sunt imaginea în oglindă unul a celuilalt. Ele nu pot fi suprapuse.
Chiralitatea este de obicei măsurată prin metode chimice, dar o echipă de cercetare a arătat că ar putea fi posibilă măsurarea unei astfel de proprietăți cu magnetism. Rezultatele lor sugerează că moleculele chirale și cristalele posedă „selectivitatea rotirii” – ele pot separa electronii în două grupuri, în funcție de faptul că rotirile lor sunt îndreptate într-o direcție sau invers. Aducerea în discuție a magnetismului ar putea schimba jocul.
Ce s-a descoperit despre magneți
„Pentru a testa ipoteza, trebuie să mapați rotirile electronilor într-o singură moleculă chirală. O mare dificultate este că moleculele chirale sunt atât de mici, încât nu poți face acest lucru”, a spus liderul echipei, profesorul Hiroshi Yamamoto, de la Institutul pentru Științe Moleculare, într-un comunicat.
„În schimb, am preluat un supraconductor chiral organic, ca o moleculă chirală gigantică”.
Supraconductorii sunt materiale prin care electronii circulă fără rezistență. Toți electronii devin corelați și, conform acestei lucrări, par să se separe unul de celălalt în termeni de rotire. Chiar și prin rotirea moleculei, această separare rămâne nemodificată și ar putea fi folosită pentru a înțelege chiralitatea cristalului în cauză.
„Distribuția de rotire observată este relevantă pentru recunoașterea chirală”, elaborează co-autorul profesor asistent Daichi Hirobe.
„Două polarizări de rotire stau față în față sau spate în spate, la ambele margini ale unui supraconductor. Această configurație unică a fost emisă ca ipoteză pentru moleculele chirale, dar nu a fost verificată”.