03 nov. 2023 | 10:40

Descoperire uimitoare în știință: E posibil ca cercetătorii să fi găsit un remediu pentru alcoolism

ACTUALITATE
Descoperire uimitoare în știință: E posibil ca cercetătorii să fi găsit un remediu pentru alcoolism

Este posibil ca cercetătorii să fi găsit un remediu pentru alcoolism. În fiecare an, nenumărate familii sunt devastate de dependența de alcool, lăsând durere și suferință în urma sa.

Posibil remediu pentru alcoolism

Dar în căutarea constantă a unei soluții, iese la iveală o rază de speranță. Oamenii de știință ar putea fi în pragul unui remediu revoluționar pentru această problemă de lungă durată.

În ceea ce ar putea fi un pas monumental în tratamentul dependenței, o nouă terapie experimentală pentru tulburarea consumului de alcool (AUD) a fost supusă unor teste la maimuțe. Rezultatele sunt chiar impresionante și, dacă pot fi oglindite în oameni, s-ar putea să asistăm la un punct de cotitură în lupta noastră împotriva alcoolismului.

Vezi și: Ce se întâmplă, de fapt, atunci când pici „beat mort”: explicația oamenilor de știință

Vezi și: Cât de „bețivi” sunt românii, de fapt: ce loc ocupăm în Uniunea Europeană la consumul de alcool

Oameni de știință și fiziologi renumiți de la diverse institute din SUA, care și-au dedicat ani din viață înțelegerii naturii complicate a dependenței, au testat o terapie genetică de pionierat. Scopul a fost de a implica direct și de a modifica circuitele de bază ale creierului legate de consumul prelungit de alcool.

După cum se subliniază în Nature Medicine, una dintre cele mai mari provocări este recidiva. Mulți indivizi, chiar și după eforturi concertate de a se abține, se trezesc inexorabil atrași înapoi la sticlă.

Ce au descoperit cercetătorii

Motivul pentru aceasta se află adânc în rețeaua de comunicare a creierului nostru, în special în domeniul semnalizării dopaminei mezolimbice (DA). Acest sistem orchestrează modul în care se transmite dopamina, neurotransmițătorul „a te simți bine”. Centrala pentru funcționarea acestui sistem este o proteină numită factor neurotrofic derivat din glial (GDNF). Dar, după cum a menționat IFLScience, cercetările au arătat că nivelurile GDNF scad la pacienții cu alcoolism în timpul abstinenței alcoolului, în special în zona tegmentală ventrală (VTA) a creierului.

Vezi și: Drogul care ar putea fi folosit pentru a trata alcoolismul

Ar putea completarea nivelurilor de GDNF în VTA folosind terapia genică să fie cheia pentru a întări această semnalizare dopaminergică vitală și pentru a preveni recăderile?

„Pentru cei din afară, poate părea că cei dependenți de alcool au plăcere în fiecare băutură. Dar aceasta este o concepție greșită”, a explicat dr. Kathleen Grant, coautor principal al studiului.

Ea a continuat spunând că, în timp ce consumul moderat de alcool declanșează o eliberare de dopamină, consumul cronic desensibilizează creierul. Se ajustează, eliberând mai puțină dopamină, în timp.