01 dec. 2023 | 08:24

Descoperire uimitoare a oamenilor de știință: Dispozitivul care-ți poate păstra creierul „în viață” după ce mori

ACTUALITATE
Descoperire uimitoare a oamenilor de știință: Dispozitivul care-ți poate păstra creierul

Cercetătorii din Texas au dezvoltat o metodă pentru a menține un creier în viață și funcțional timp de câteva ore fără a fi conectat la corp – un experiment științific cu adevărat ciudat care amintește de capul din borcane din desenul iconic „Futurama”.

Dispozitivul care-ți menține creierul viu

O echipă condusă de Centrul Medical de Sud-Vest al Universității din Texas din Dallas a făcut un experiment bizar: a luat doi porci și le-a rupt conexiunile dintre cap și corpul lor și a conectat creierul la un dispozitiv pe care îl numesc controlul circulator pulsatil extracorporeal (EPCC), pe care l-au detaliat într-o lucrare publicată în revista Scientific Reports. Aparatul continuă să pompeze sângele prin creier, mimând fluxul natural atunci când este conectat la restul corpului.

Intenția din spatele acestei proceduri bizare a fost de a studia creierul independent de alte funcții ale corpului care îl pot influența, dar sistemul poate duce și la bypass cardiopulmonar mai bine conceput, un proces în care mașinile preiau funcția inimii și plămânilor în timpul intervenției chirurgicale.

„Această metodă nouă permite cercetări care se concentrează pe creier independent de corp, permițându-ne să răspundem la întrebări fiziologice într-un mod cu totul nou”, a spus profesorul de medicină UT Southwestern și investigatorul principal al studiului, Juan Pascual, într-o declarație.

Vezi și: Animalul care poate să gândească şi să înveţe deşi nu are creier. Descoperirea cercetătorilor despre cea mai periculoasă specie de meduze VIDEO

Vezi și: Descoperire uimitoare în știință: originile antice ale celulelor creierului, găsite în creaturi de acum 800 de milioane de ani

Cum a decurs procedura

Procedura a implicat ca echipa de cercetare să pună cei doi porci sub anestezie în timp ce erau conectați la monitoare, pentru a ține evidența semnelor vitale. Apoi au tăiat craniile pentru a le pune sonde cu electrozi pe creier, au tăiat artere importante care leagă creierul de restul corpului și le-au conectat la EPCC, care ia forma unui sistem complex de tuburi și o pompă controlată de software conceput pentru a reproduce fluxul sanguin natural din creier.

În ciuda legăturii întrerupte, ei au reușit să mențină creierul să funcționeze normal timp de cinci ore – o realizare îngrozitoare, sigur, dar și una impresionantă din punct de vedere medical. Datorită experimentului, echipa de cercetare a reușit să studieze impactul zahărului asupra creierului, separat de alte mecanisme din organism care pot altera procesul.

În ceea ce privește aplicațiile viitoare, echipa de cercetare este intrigata că noul proces pompează sânge ca inima umană, în contrast cu dispozitivele de bypass cardiopulmonar existente, care trimit sânge prin corp într-un flux continuu. Un bypass cardiopulmonar care funcționează mai mult ca inima umană ar evita complicațiile de la dispozitivele de bypass existente, a speculat echipa de cercetare.

Vezi și: Misterele creierului uman pe care nu le știi. Cea mai complexă manifestare a inteligenței a fost descoperit în ultimii 15 ani

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele