Descoperire incredibilă în știință: norii sunt purtători de bacterii rezistente la medicamente
![Descoperire incredibilă în știință: norii sunt purtători de bacterii rezistente la medicamente](https://static.playtech.ro/unsafe/1206x678/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2023/05/nor-800x450.jpg)
Chiar și norii sunt purtători de bacterii rezistente la medicamente, arată un nou studiu.
Pentru o echipă de cercetători canadieni și francezi, norii întunecați de la orizont sunt potențial de rău augur nu pentru că semnalează o furtună care se apropie, ci pentru că s-a descoperit într-un studiu recent că transportă bacterii rezistente la medicamente pe distanțe lungi.
„Aceste bacterii trăiesc de obicei pe suprafața vegetației ca frunzele sau în sol”, a spus autorul principal Florent Rossi într-un interviu.
„Am descoperit că sunt transportați de vânt în atmosferă și pot călători pe distanțe lungi – în jurul lumii – la altitudini mari, în nori”, a spus el pentru AFP.
Norii, purtători de bacterii
Descoperirea a fost publicată în ediția de luna trecută a revistei Science of The Total Environment.
Cercetătorii de la Universitatea Laval din Quebec City și Universitatea Clermont Auvergne din centrul Franței au căutat gene rezistente la antibiotice din bacteriile găsite în probele de nor.
Probele au fost prelevate de la o stație de cercetare atmosferică așezată la 1.465 de metri deasupra nivelului mării, pe vârful Puy de Dome, un vulcan latent din centrul Franței, între septembrie 2019 și octombrie 2021.
O analiză a ceței recuperate a arătat că aceasta conținea între 330 și mai mult de 30.000 de bacterii pe mililitru de apă din nor, pentru o medie de aproximativ 8.000 de bacterii pe mililitru. Ei au identificat, de asemenea, 29 de subtipuri de gene rezistente la antibiotice în bacterii.
Ca referință, rezistența la medicamente apare atunci când bacteriile sunt expuse la antibiotice și dezvoltă o imunitate la acestea de-a lungul generațiilor.
Autoritățile sanitare au avertizat în mod repetat că aceste adaptări devin ceea ce studiul a descris drept o „preocupare sanitară majoră la nivel mondial”, ceea ce face mai dificilă – în unele cazuri imposibilă – tratarea anumitor infecții bacteriene, deoarece utilizarea antibioticelor continuă să crească în îngrijirea sănătății și în agricultură.
Studiul nu a oferit concluzii cu privire la efectele potențiale asupra sănătății ale răspândirii în atmosferă a bacteriilor rezistente la antibiotice – estimând că doar 5% până la 50% dintre organisme ar putea fi vii și potențial active.
Dar Rossi a sugerat că riscurile sunt probabil scăzute.
„Atmosfera este foarte stresantă pentru bacterii, iar cele mai multe dintre cele pe care le-am găsit au fost bacterii de mediu”, care sunt mai puțin probabil să fie dăunătoare oamenilor, a explicat el. „Așa că oamenii nu ar trebui să se teamă să iasă la plimbare în ploaie”.
„Nu este clar dacă acele gene ar fi transmise altor bacterii”, a adăugat Rossi.
Monitorizarea atmosferică, totuși, ar putea ajuta la identificarea surselor de bacterii rezistente la medicamente – similar testelor pentru apele uzate pentru COVID-19 și alți agenți patogeni – „pentru a limita răspândirea acestora”, a spus el.