Descoperire impresionantă: Când au pus piciorul oamenii pentru prima dată, de fapt, în America. Tot ce știai până acum de la orele de istorie nu mai e valabil
În ultimul secol, oamenii de știință au dezbătut intens când oamenii au pus piciorul pentru prima dată în America.
Când au pus piciorul oamenii în America
Dar în 2021, un studiu asupra unui set de urme umane descoperite în Parcul Național White Sands din New Mexico a scos din nou la suprafață întregul mister.
Descoperirile au arătat că amprentele fosilizate au fost făcute în perioada de vârf a erei glaciare, cu aproximativ 21.000 până la 23.000 de ani în urmă – mult mai vechi decât ceea ce mulți oameni de știință credeau că este posibil și ar putea schimba întreaga noastră înțelegere a modului în care Americile au fost populate pentru prima dată.
Acum, cercetătorii au continuat aceste descoperiri cu un nou studiu, publicat în revista Science, care oferă și mai multe dovezi că datele lor originale au fost corecte.
„Acest lucru deschide un capitol cu totul nou în înțelegerea noastră a populației din America”, a declarat Summer Praetorius, un paleoceanograf la US Geological Survey, care nu a fost implicat în studiu, pentru The New York Times.
Timp de zeci de ani, consensul științific general – dar incert – a fost că oamenii au populat America cu aproximativ 13.000 de ani în urmă, pe măsură ce Epoca de Gheață s-a retras, sau poate chiar acum 16.000 de ani.
Ce au descoperit cercetătorii
Dar aceste date noi sugerate de urmele pașilor îi fac pe arheologi să fie confuzi. Asta pentru că, între 19.000 și 26.000 de ani în urmă, în timpul unei perioade numite Ultimul Maxim Glaciar, colosalele bucăți de gheață care s-au întins pe o mare parte a Americii au făcut călătoria către masa de pământ impracticabilă și prea perfidă pentru oameni.
Și totuși, iată-ne cu urmele de pași în New Mexico făcute în acea perioadă, sugerând că oamenii s-au stabilit, de fapt, în America chiar mai devreme, înainte ca trecerea către el să înghețe complet.
Inițial, cercetătorii au datat cele 61 de urme folosind semințele unei ierburi acvatice numite ruppia, încorporate în nisipuri. Acest lucru nu a fost suficient de bun pentru critici, care au subliniat că rupia, fiind o plantă acvatică, era o sursă nesigură pentru analiza radiocarbonului, deoarece ar fi putut absorbi atomi de carbon din apă în loc de aer.
Așa că de data aceasta, cercetătorii au strâns mii de mii de boabe de polen din conifere, un copac terestru, conținute în aceleași straturi ca și semințele de ruppie. A durat aproape un an, dar datarea polenului a scos în evidență cronologia inițială de aproximativ 21.000 de ani.