Descoperire fascinantă despre reni: Ce au aflat cercetătorii despre ajutoarele lui Moș Crăciun
Ochii ciudați ai renilor le oferă o vedere nocturnă încorporată. Iată ce s-a descoperit despre reni, ajutoarele Moșului.
Studiu despre reni
În timpul orelor de amurg lung și răcoroase ale iernii, renii fac o schimbare bizară unică printre mamiferele din timpul zilei – ochii lor își schimbă culoarea. Cercetătorii cred acum că această ciudățenie le oferă o viziune de noapte specială, ajutându-i să caute o cină gustoasă cu lichen, conform studiilor recente.
Descoperirea că suprafața ochilor de ren își schimbă culoarea de la portocaliu-auriu, vara, la albastru, în timpul iernii a fost făcută încă din 2013 și, de atunci, oamenii de știință au încercat să descopere exact de ce se întâmplă această schimbare.
S-a stabilit că schimbarea culorii permite ochilor renului să transmită lumina ultravioletă (UV), dar aceasta este o mișcare riscantă, în condiții de zăpadă, unde lumina UV care dăunează ADN-ului este, de asemenea, reflectată înapoi la el. Deci, de ce ar păstra o trăsătură potențial periculoasă? Exista o bănuială că ar putea fi o adaptare care să îi ajute să detecteze sursele de hrană, cum ar fi lichenii – una pe care cercetătorii de la Universitatea din St Andrews și Dartmouth College au căutat să o investigheze.
Vezi și: Viteza lui Moș Crăciun: cât de repede ar trebui să zboare ca să fie peste tot într-o noapte
Ce spun cercetătorii
Echipa a pornit în căutarea lichenilor în Parcul Național Cairngorms, Scoția, unde organismele asemănătoare mușchilor sunt un element de bază al dietei renilor. Făcând fotografii ale acestora sub lumină UV, cercetătorii au descoperit că diferite specii de licheni absorb sau reflectă lumina UV în mod diferit. De asemenea, ei au descoperit că renii tind să se hrănească cu absorbanții puternici, sugerând că sensibilitatea lor la UV îi ajută să detecteze lichenii prin zăpadă.
Profesorul studiului, Nathaniel Dominy, a adăugat: „Dacă vă puteți pune în copitele lor, privind acest peisaj alb, ați dori o rută directă către mâncare. Renii nu vor să risipească energie rătăcind în căutarea hranei într-un mediu rece și steril. Dacă pot vedea lichenii de la distanță, asta le oferă un mare avantaj, permițându-le să conserve calorii prețioase într-un moment în care mâncarea este rară”.