13 mart. 2023 | 12:04

Descoperire fascinantă anti-îmbătrânire: cum îți prelungești viața, conform oamenilor de știință

ACTUALITATE
Descoperire fascinantă anti-îmbătrânire: cum îți prelungești viața, conform oamenilor de știință

Oamenii de știință de la Universitatea din Virginia (UVA) au identificat o abordare promițătoare pentru a întârzia îmbătrânirea, prin detoxifierea organismului de glicerol și gliceraldehidă, produse secundare nocive ale grăsimilor care se acumulează în mod natural, în timp.

Noile descoperiri provin de la cercetătorul UVA Eyleen Jorgelina O’Rourke și echipa sa, care încearcă să identifice mecanismele care conduc la îmbătrânirea sănătoasă și longevitatea. Noua lor lucrare sugerează o modalitate potențială de a face acest lucru prin reducerea efectelor de drenare a sănătății ale glicerolului și gliceraldehidei.

Soluția anti-îmbătrânire

„Descoperirea a fost neașteptată. Am urmat o ipoteză foarte bine susținută conform căreia secretul longevității a fost activarea unui proces de întinerire a celulelor, numit autofagie, și am ajuns să găsim un mecanism nerecunoscut de prelungire a sănătății și a duratei de viață”, a spus O’Rourke, de la Departamentul de Biologie al UVA și Departamentul de Biologie Celulară a Școlii de Medicină UVA.

„Un aspect interesant al descoperirii este că cheia pentru a activa acest mecanism de longevitate este activarea a două enzime care sunt foarte bine studiate, datorită rolului lor în detoxifierea etanolului. Aceste cunoștințe existente facilitează foarte mult căutarea noastră de medicamente care pot activa în mod specific acest proces anti-îmbătrânire”.

În căutarea secretelor pentru încetinirea îmbătrânirii, O’Rourke, studentul ei absolvent Abbas Ghaddar și doctorandul Vinod Mony s-au orientat către viermi microscopici, numiți C. elegans. Acești locuitori ai solului au peste 70% din genele noastre și sunt un instrument neprețuit pentru cercetarea biomedicală.

Cercetările anterioare privind îmbătrânirea la viermi, șoareci și celule umane i-au făcut pe O’Rourke și pe alții din domeniu să suspecteze că cheia extinderii duratei de viață a fost activarea autofagiei, un proces care reînnoiește părțile rupte și vechi din celulele noastre. Dar O’Rourke și colaboratorii ei au fost surprinși să descopere că nu era necesar – oamenii de știință au îmbunătățit sănătatea și durata de viață a viermilor cu 50%, fără a crește deloc autofagia.

Au făcut acest lucru valorificând un mecanism pe care l-au descoperit și l-au numit AMAR, cuvântul sanscrit pentru nemurire. AMAR, în acest caz, înseamnă „răspunsul anti-îmbătrânire mediat de alcool și aldehidă-dehidrogenază”.

Pe scurt, oamenii de știință au descoperit că ar putea provoca un răspuns anti-îmbătrânire punând pinteni unei anumite gene, adh-1. Acest lucru a determinat gena să producă mai mult o enzimă, alcool dehidrogenază, care a prevenit toxicitatea cauzată de glicerol și, indirect, de gliceraldehidă. Rezultatul a fost că viermii au trăit o viață mai lungă, mai sănătoasă.