De unde vin străinii care ne ocupă locurile de muncă: în țările lor nici nu visează la salarii de 500 de euro net
Piața muncii din Europa e asaltată de un fenomen care pare să ia amploare tot mai mare, pe măsură ce populațiile băștinașe îmbătrânesc sau pur și simplu nu mai vor să ocupe anumite locuri de muncă.
Situația o regăsim și-n România, unde aproape că nu mai poți să întorci privirea fără să observi un cetățean de altă naționalitate care livrează mâncare, spală mașini, curăță mesele de la restaurante sau desfășoară alte astfel de activități.
Ei bine, piața muncii autohtonă este luată cu asalt de cetățeni străini, proveniți din țări cu probleme economice, pentru care salariile din România reprezintă un ideal în viață. Mulți accesează credite bancare la ei în țară, pentru a-și permite să înceapă o nouă viață aici.
Deși majoritatea românilor și-ar dori lefuri mai mari și consideră că munca nu este plătită corespunzător în țară, motiv pentru care ai noștri iau calea Occidentului, pentru oameni precum nepalezii aici e Paradisul întruchipat.
Pentru nepalezi sau indieni, România e un Paradis Financiar
În ultimul deceniu, țările de proveniență ale celor mai mulți muncitori veniți la noi s-au schimbat considerabil, relevă o analiză aparținând specialiștilor Andreea Pavel și Cristian Andrei Leonte. Conform datelor de la Inspectoratul General de Imigrație pentru G4Media.ro, a crescut cu peste 55% numărul cetățenilor străini din afara UE care au primit drept de ședere în România numai în perioada 2020 – vara lui 2023.
„Comparativ cu perioada 2013-2018, principalele țări de proveniență ale migranților sunt cu totul altele. Azi, din totalul de peste 130.000 de permise de ședere (peste 50% pentru angajare), cele mai multe au fost emise pentru migranți din Nepal, Sri Lanka, India și Bangladesh și au intrat în top 10 și cetățenii din Tadjikistan sau Pakistan.
În urmă cu un deceniu, în 2013, erau emise puțin peste 11.000 de permise de ședere în România, iar migranții erau preponderent cetățeni din Moldova, Turcia, China, SUA, Israel, Tunisia sau Serbia”, notează sursa citată.
Se anticipează că pe măsură ce anii vor trece, piața muncii din România va continua să aibă nevoie de lucrători străini în număr tot mai considerabil.