De la peșteri unice, la plantații de ceai milenare: Cele mai noi situri incluse în UNESCO
Noile completări reflectă cele mai valoroase situri ale patrimoniului planetei noastre.
UNESCO a adăugat peste 40 de noi site-uri din patrimoniul mondial pe lista sa de arii și clădiri protejate, de la minunile naturale ale pădurilor și munților până la monumentele și memoriale importante din punct de vedere cultural ale istoriei umane.
După deliberările la cel de-al 45-lea Comitet al Patrimoniului Mondial din Riad, Arabia Saudită, lista conține aproape 1.200 de situri considerate a fi de „valoare universală remarcabilă”, cu elemente naturale, culturale sau o combinație a ambelor situri prezentate.
Numărul poate crește în continuare, discuțiile care nu se vor încheia până pe 25 septembrie – dar până atunci, descoperă mai jos câteva dintre cele mai recente completări uimitoare și intrigante la recordul moștenirii planetei noastre.
Gaya tumuli
În imaginea de mai sus, Gaya Tumuli sunt movile funerare construite de Gaya, o veche confederație din sudul Peninsulei Coreene. Confederația a existat din secolul I până în secolul al VI-lea și, prin schimbările în distribuția lor și a bunurilor găsite în interior, se crede că movilele oferă indicii despre societatea Gaya.
Carstul evaporitic și peșterile din Apeninii de Nord
Situată în Apeninii de Nord ai Italiei, această regiune de stâncă reprezintă unul dintre cele mai bine conservate și studiate exemple de fenomene carstice evaporitice, unde roca de gips s-a dizolvat pentru a forma un teren extins și unic.
Aceasta include peste 900 de peșteri dens împachetate, dintre care unele sunt considerate a fi cele mai adânci peșteri de gips cunoscute din lume.
Plantațiile de ceai din Muntele Jingmai
Una dintre completările culturale pe listă, satele înconjurate de vechile plantații de ceai din Muntele Jingmai din China reflectă o tradiție de peste o mie de ani. Ceaiul se află în centrul acestui lucru – clima unică se pretează cultivării ceaiului, întreținută de comunitățile indigene.
Potrivit UNESCO, ceremoniile și festivitățile din regiune se concentrează și în jurul ceaiului, cu credința că spiritele trăiesc printre frunze.
Eisinga Planetarium
În orașul olandez Franeker se află o clădire cu aspect destul de nebănuit, care conține cel mai vechi planetariu din lume. Un model la scară mecanică în timp real al Sistemului Solar (sau cel puțin cum credeam că arăta la acea vreme), Planetariul Eisinga a fost construit de producătorul de lână Eise Eisinga între 1774 și 1781.
Ocupă întregul tavan a ceea ce a fost dormitorul lui Eisinga – un mod mult mai confortabil de a dormi sub stele.
Deșerturile reci de iarnă ale Turanului
Având o suprafață de 1.500 de kilometri în Kazahstan, Uzbekistan și Turkmenistan, ecosistemul deșerturilor reci de iarnă din Turan este visul unui biolog – dacă nu ar fi verile lungi și uscate și iernile extreme.
În ciuda climei extreme, o bogăție de floră și faună diversă trăiește în peisajul arid, inclusiv specii amenințate, cum ar fi antilopa saiga și gazela cu gușă.
Alte site-uri de pe listă includ monumentele misterioase din piatră de cerb din Mongolia, orașul antic Si Thep din Thailanda și vulcanul activ impunător din Martinica, Muntele Pelée.