08 dec. 2023 | 09:32

De la apogeul în „Moartea domnului Lăzărescu”, la un final neașteptat și dramatic. Tragedia sfâșietoare a lui Ion Fiscuteanu

ACTUALITATE
De la apogeul în „Moartea domnului Lăzărescu”, la un final neașteptat și dramatic. Tragedia sfâșietoare a lui Ion Fiscuteanu

Ion Fiscuteanu, născut la data de 19 noiembrie 1937, în satul Sânmihaiu de Câmpie, din județul Bistrița-Năsăud, a fost un actor român iubit de public, recunoscut pentru modul în care reușea să intre în pielea fiecărui personaj pe care îl portretiza pe scenă.

Vezi și: A părăsit scena după 60 de ani de teatru și film: actorul generatiei de aur a impresionat milioane de români, alături de Amza, Marin Moraru si alții

Ion Fiscuteanu 1981

Ion Fiscuteanu pe șcena Teatrului  Național Târgu-Mureș – 1981

Ion Fiscuteanu, un actor complet

După ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în 1962, Fiscuteanu și-a dedicat viața artei scenice, devenind unul dintre cei mai apreciați actori ai Teatrului Național din Târgu-Mureș.

Cu o carieră vastă ce cuprinde peste 60 de roluri, Fiscuteanu a lăsat o amprentă puternică în lumea teatrului românesc.

Chiar și așa, momentul său de vârf a venit odată cu interpretarea remarcabilă a personajului Dante Remus Lăzărescu în pelicula „Moartea domnului Lăzărescu”, regizată de Cristi Puiu, în anul 2005.

Această performanță extraordinară l-a adus în atenția criticilor și a publicului larg, câștigând, astfel, Lebăda de Aur pentru cel mai bun actor, la prestigiosul Festival de Film de la Copenhaga.

Mai mult decât un actor talentat, Ioan Fiscuteanu a lăsat o moștenire artistică în familie. Fiul său, Ion Fiscuteanu jr., merge pe urmele tatălui său, fiind actor la Teatrul Andrei Mureșanu, din Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

Vezi și: Copiii actorilor celebri din România care au ales să le calce pe urme. De la Dem Rădulescu, la Maia Morgenstern, Vladimir Găitan, Florin Piersic, Ștefan Bănică sau Șerban Ionescu

Ion Fiscuteanu si Mariana Mihut in Fructe de padure

Ion Fiscuteanu și Mariana Mihuț in „Fructe de padure”

Moartea domnului Fiscuteanu

Vestea tristă a venit în data de 8 decembrie 2007, zi în care Ion Fiscuteanu a închis definitiv ochii la spitalul din Târgu Mureș, pierzând lupta cu cancerul de colon.

În anul următor, municipiul Bistrița i-a conferit titlul de cetățean de onoare, recunoscându-i-se astfel contribuția semnificativă adusă artei și culturii.

Viața și munca lui Ioan Fiscuteanu rămân, fără dar și poate, un exemplu al dedicării și pasiunii pentru arta scenică, actorul amprentând profund industria filmului și a teatrului din România.

„Noi îi spuneam, şi în general i se spunea Fiscu. Iar acum, fiind mai în vârstă, cei tineri îi spuneau Papa Fiscu. Fiscu era o formulă frumoasă, care ascundea respect. (…) Omul Fiscuteanu… omul Fiscuteanu este mai complicat, mai greu de vorbit despre el, a fost o fiinţă mai complicată decât obişnuitul.

Fiscu scria versuri şi proză, ceea ce nu se întâmplă oricărui om. Şi scria bine, avea o sensibilitate şi o putere de gândire, de sinteză a lucrurilor care câteodată uimea, pentru că Fiscu era un om puţin brutal uneori, nu te-ai fi aşteptat ca el să aibă atâta putere de dăruire şi sensibilitate.

Era un om contradictoriu, ascundea sensibilitate, o înţelepciune brutală, uşor agresivă”, povestea, în anul 2007, actorul Mihai Gingulescu, prieten de-o viață al lui Ion Fiscuteanu.

Vezi și: Top 15 actori români care au ajuns la Hollywood. Locul întâi e ocupat de un nume surprinzător

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele