De ce te simți mai rău noaptea, decât ziua, atunci când ești bolnav: explicația oamenilor de știință
Fie că este vorba despre COVID-19, gripă sau oricare dintre ceilalți viruși asemănători răcelii, care își face de cap în prezent, se pare că senzația de nas înfundat și durere în gât persistă, în toate cazurile.
Poate că ai observat, totuși, că răceala ta pare să se comporte mai bine sau mai rău, în funcție de oră.
Din nefericire, poțo experimenta simptome mai grave noaptea, care apoi dispar parțial pe parcursul zilei, pentru a se agrava din nou atunci când revine noaptea.
În prezent, se merge pe ideea ritmului circadian, care se traduce prin capacitatea înnăscută a celulelor de a-și da seama de ora din zi sau noapte.
Ritmul circadian este incredibil de important pentru procesele celulare zilnice și poate fi afectat de cantitatea de somn și lumină pe care o primim în fiecare zi. De asemenea, joacă un rol critic în reglarea inimii și a sistemului imunitar.
Odihna, esențială pentru sănătate
În timp ce se odihnește, corpul folosește timpul de odihnă pentru a se repara, motiv pentru care somnul este atât de important, mai ales dacă ai făcut mult efort în prealabil.
Acest lucru se aplică și atunci când ești bolnav. Organismul inundă sângele cu celule albe, care au ca rezultat un răspuns imun coordonat împotriva unei boli. Acest lucru poate fi observat, de obicei, la bolile cronice în care simptomele se pot agrava noaptea și se pot îmbunătăți în timpul zilei.
Prin urmare, acest lucru explică de ce simptomele răcelii se agravează pe măsură ce adormim: aceste simptome sunt rezultatul unui sistem imunitar activ care încearcă să stopeze infecția și să o vindece.
Celulele imune recrutează alte celule imune în zona locală, de exemplu, la gât, provocând inflamație. Celulele care sunt infectate cu virus sunt ucise, provocând dureri în țesuturile afectate, iar mucusul inundă nasul din aceleași motive.
În consecință, ar trebui să te bucuri dacă, atunci când bolnav, ți se întâmplă să te simți mai rău noaptea decât ți-ai dori.