De ce se fotografiază studenții chinezi mai mult morți decât vii după absolvirea studiilor
Unul din cinci tineri este șomer în China, în contextul în care economia țării se luptă să se redreseze după restricțiile “zero Covid” impuse vreme îndelungată. Deși tinerii fac mastere sau doctorate, găsirea unui loc de muncă este o adevărată provocare. În ultimele săptămâni, rețelele de socializare chinezești au fost împânzite de poze cu studenți care au renunțat la fotografiile clasice și au ales un stil atipic, tocmai pentru a trage un semnal de alarmă, notează CNN.
Cum se pozează tinerii din China după ce au terminat studiile
Studenții din China au ales să renunțe portretele clasice și lustruite în favoarea unor fotografii care, spun ei, oferă o reflectare mai fidelă a realității dure cu care se confruntă.
În alte poze aceasta se stă cu picioarele pe o bancă cu privirea în jos și „fără chef. Genul acesta de poze sunt des întâlnite acum printre studenții din China, de la clasicele poze în care studenții erau plini de viață și zâmbăreți, la persoane fără chef care își ascund chipul.
Why Chinese students are taking graduation photos looking ‘more dead than alive’ – CNN https://t.co/4mFXC12v9s
— Phil Jimenez (@Philjimeneznyc) June 24, 2023
Șomajul, o problemă în China. Ce face Guvernul
Un număr record de 11,6 milioane de studenți sunt așteptați să intre pe piața muncii în această vară, dar perspectivele lor par sumbre. Șomajul în rândul tinerilor din mediul urban a atins niveluri record, ajungând la 20,8% în luna mai, iar afluxul de noi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă nu va face decât să crească concurența.
În același timp, piața forței de muncă pe care vor concura se află sub presiune, ceea ce reprezintă un risc pentru guvern, care nu a reușit până acum să rezolve această situație.
Printre industriile cele mai afectate se numără tehnologia și educația, două sectoare care, în mod normal, ar atrage un număr mare de absolvenți.
Toate acestea creează o imagine deprimantă pentru studenți, mulți dintre ei simțindu-se deja epuizați și descurajați după ce au navigat prin sistemul educațional chinezesc, cunoscut ca fiind foarte competitiv, pentru a ajunge în acest punct – fără a avea prea multe de arătat.
Studenții sunt descurajați
„Acest masterat… este în sfârșit… terminat”, a scris o studentă pe aplicația Xiaohongshu, alături de o fotografie cu ea pe jos, abia agățându-se de șapca de absolvire și de pachetul cu teza. Într-o altă fotografie, ea se preface că își aruncă teza într-un coș de reciclare.
În comentarii, unii studenți mai tineri dezbat cu nerăbdare dacă merită să se înscrie la școala postuniversitară, în timp ce colegii mai în vârstă se compătimesc. Unul dintre ei a remarcat: „Grozavă postare, reflectă perfect starea mentală a studenților absolvenți”.
Why Chinese students are taking graduation photos looking ‘more dead than alive’ https://t.co/NkYMstRDkG
— IHateChina (@IHateChina8) June 24, 2023
Record de tineri școliți
Tinerii din China sunt acum cei mai educați din ultimele decenii, cu un număr record de absolvenți de facultăți și școli profesionale. Dar acest lucru a dus la o neconcordanță între competențele și așteptările lor și oportunitățile disponibile. Iar în condițiile în care un număr record de absolvenți intră pe piața muncii, unii sunt îngrijorați că diplomele lor devin mai puțin valoroase pentru angajatori.
Acest lucru i-a împins pe mulți dintre ei să urmeze studii postuniversitare în speranța de a obține un avantaj: în ultimul deceniu au fost acordate peste 6,5 milioane de diplome de masterat și peste 600.000 de diplome de doctorat, potrivit Ministerului Educației din China.
Pandemia a îngreunat și mai mult căutarea unui loc de muncă – ceea ce a determinat guvernul să ordone universităților să admită mai mulți candidați la masterat în 2020, potrivit presei de stat.
Un masterat sau un doctorat nu reprezintă o garanție a unui loc de muncă
Li Nian, o doctorandă care a absolvit săptămâna trecută, se numără printre cei care au postat fotografii în stilul „mai mult mort decât viu”.
Li plănuise inițial să intre pe piața forței de muncă imediat după absolvire; intrase în programul de doctorat imediat după licență, iar toți acei ani de școală au fost de ajuns. Dar, în ciuda faptului că a trimis „nenumărate CV-uri”, niciun recrutor sau angajator nu i-a răspuns.
Ea și-a amintit că a mers la un târg de locuri de muncă la școala ei și a văzut recrutorii aruncând sute de CV-uri la gunoi, după ce au terminat interviurile, pentru că „nu duc lipsă de oameni”.
Acum, ea intenționează să plece în străinătate pentru un program post-doctoral, sperând că experiența internațională i-ar putea spori șansele de a găsi un post acasă.
Studenții și umorul negru
În ciuda perspectivelor limitate ale absolvenților, fotografiile lor „mai mult morți decât vii” evidențiază umorul negru care se găsește în fața unor șanse dificile.
După ce a fost inspirată de exemplele de pe internet, Li și-a făcut propriile fotografii de absolvire, care sunt amuzante în ciuda oboselii descrise. „M-am gândit că îmi voi aminti astfel de fotografii de absolvire pentru tot restul vieții mele”, a declarat ea pentru CNN.
Într-una dintre ele, ea se lasă căzută pe spătarul unei bănci din parc, în hainele de absolvire. O alta o arată pe jos, pliată în două, ca o marionetă cu sforile tăiate.
„Nu m-am gândit la nimic altceva decât să fiu fericită”, a spus ea, subliniind că scopul era să sărbătorească absolvirea după ce a terminat un program de doctorat dificil.
O altă variantă a acestui trend arată studenți zâmbitori „Photoshopați” în fața unor clădiri în flăcări, uneori arătând un deget mare entuziast în sus.
În mod similar, unii absolvenți spun că tendința este doar o întorsătură amuzantă a unei tradiții studențești de lungă durată – un utilizator a susținut că fotografiile „stereotipice” de absolvire cu cărți și buchete erau „mult mai puțin interesante”.
Totuși, așa cum a recunoscut Li, există un motiv pentru care atât de mulți oameni par să rezoneze cu această tendință.
„Am văzut un comentariu care spunea că ar putea empatiza cu (fotografia mea). Poate că toată lumea care studiază pentru un doctorat este foarte deprimată. Nu cu mult timp în urmă, exista o zicală populară care spunea că oricine studiază pentru un doctorat este nebun”, a mai spus ea.
Crizele care se agravează. Care sunt țările vizate
China nu este singura țară care suferă de o rată ridicată a șomajului în rândul tinerilor. După cum au subliniat analiștii Goldman Sachs într-un raport recent, țări europene precum Spania și Italia s-au confruntat, de asemenea, cu rate care depășesc 20%.
Dar datele demografice unice ale Chinei fac ca miza să fie deosebit de mare, potrivit analiștilor, care subliniază „cât de importantă este populația tânără pentru economia chineză”.
Tinerii sunt mari cheltuitori de chirii, transport, comunicare și cultură, subliniază ei, iar un tineret din ce în ce mai șomer și fără bani ar putea însemna mai puține cheltuieli de consum – și o economie națională mai slabă.
Rata șomajului amenință, de asemenea, să agraveze alte câteva probleme care se suprapun.
În condițiile în care populația Chinei, de aproximativ 1,4 miliarde de locuitori, îmbătrânește rapid și începe să se reducă, economia are nevoie urgentă de mai mulți tineri muncitori pentru a putea susține nevoile sociale și de sănătate ale grupului de vârstnici în plină expansiune.
Însă mulți tineri amână sau decid să nu-și întemeieze o familie din cauza dificultăților economice tot mai mari – ceea ce agravează și mai mult problema. Lipsa locurilor de muncă este doar o parte din motivul deziluziei și al pierderii încrederii în autorități pe care o simt mulți tineri.
Tinerii renunță la a-și mai face o familie
Salariile în stagnare, mobilitatea ascendentă limitată, locuințele inaccesibile și creșterea costului vieții s-au adăugat la frustrările lor. Restricțiile Covid și măsurile draconice ale guvernului au semănat și mai mult resentimente – declanșând chiar proteste la nivel național, anul trecut.
Pe măsură ce această generație dezamăgită crește, unii au jurat chiar să fie „ultima generație” într-un act de protest – spre oroarea Partidului Comunist Chinez aflat la putere.
O postare recentă pe Weibo, platforma chineză de tip Twitter, a rezumat starea de spirit din ce în ce mai întunecată.
„De ce toată lumea este reticentă în a avea copii? Motivul este foarte simplu”, au scris aceștia. „Cheltuiești mai mult de 20 de ani de energie, sudoare și un milion de yuani pentru a crește un student de colegiu care nici măcar nu-și poate găsi un loc de muncă după absolvire – sau, dacă îl găsește, este cu un salariu lunar de 3.000 de yuani (418 dolari). În fiecare zi începi munca devreme, termini târziu și iei împrumuturi pentru a-i cumpăra copilului tău o casă și o mașină”.
Pesimismul e la cote ridicate în China
Autoritățile chineze, alarmate de valul de pesimism, au încercat să schimbe situația oferind stimulente financiare pentru naștere, subvenții pentru locuințe pentru cuplurile tinere și alte inițiative fără prea mare efect.
Dar încercările lor de a crea mai multe posturi pentru tineri ar putea avea o utilitate „relativ limitată”, a avertizat raportul Goldman Sachs.
Se așteaptă ca lucrurile să se înrăutățească în lunile următoare, se arată în raport. Valul de noi absolvenți care intră pe piața forței de muncă înseamnă că rata șomajului ar putea crește cu câteva puncte procentuale până la sfârșitul verii, înainte de a începe să scadă la sfârșitul trimestrului.
În timp ce problema nepotrivirii competențelor s-ar putea atenua treptat cu ajutorul unor politici adecvate, raportul a avertizat că aceasta este o sarcină „dificilă”, care este „puțin probabil să producă îmbunătățiri semnificative pe termen scurt”.
În schimb, China va vedea probabil că șomajul ridicat în rândul tinerilor va continua „în următorii câțiva ani”, a spus acesta.
Iar acest lucru înseamnă probleme pentru milioane de studenți din întreaga țară, care se pregătesc cu tot mai mare teamă să intre într-o forță de muncă fără suficient spațiu pentru ei.