18 mai 2023 | 10:42

De ce plătești mai mult dobânda decât datoria la bancă: ”scuza” giganților pentru amenda de la ANPC

ACTUALITATE
De ce plătești mai mult dobânda decât datoria la bancă: ”scuza” giganților pentru amenda de la ANPC

Băncile din România au fost aspru sancționate în această săptămână printr-o amendă usturătoare venită din partea ANPC. Principalul argument a fost modul înșelător prin care se calculează ce reprezintă, de fapt, rata la bancă pentru românii cu credite. Ca referință, la un credit ipotecar, timp de câțiva ani, aproape integral, rata este reprezentată de dobândă, nu de un procent din datoria efectivă.

De partea cealaltă a baricadei, membrii Asociației Române a Băncilor au insistat pe faptul că aceea este ”o formulă de calcul practicată la nivel mondial”, conform Economedia. Este important de reținut că 11 bănci au fost amendate în această săptămână pentru că pun consumatorii să plătească preponderent dobânda, atunci când rambursează creditul.

De nu achiți mai mult din datorie, cât din dobândă

„ANPC contestă modalitatea de calcul a ratelor prevăzută de legislația națională. În fapt vorbim de o formulă de calcul practicată la nivel mondial, astfel că ANPC contestă o metodă legală de calcul a rambursării creditului folosită în întreaga lume. Determinarea plăților lunare se realizează conform prevederilor OUG 50/2010 și OUG 52 /2016 prin două modalități: fie rate lunare egale (anuități), fie rate descrescătoare.

Consumatorii pot alege în funcție de capacitatea de rambursare și de obiectivele proprii modul cum rambursează banii. Opțiunea aleasă de către împrumutați se regăsește transparent în documentele contractuale, iar clienții primesc și un scadențar care reflectă atât rata lunară totală, cât și din ce este compusă aceasta. Clienții optează pentru această metodă de plată a creditului cu rate egale pentru a obține o valoare mai mare a împrumutului”, arată ARB, într-un mesaj pentru sursa citată.

Afirmațiile din partea Asociației Române a Băncilor vin după amenzi de 550.000 de lei pentru bănci din partea ANPC, amenzi complementate de obligația emiterii de noi grafice de rambursare. Conform Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, practicile înșelătoare au constat în faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă. Pentru creditele aflate în derulare și pentru cele viitoare, procentul va fi de 50/50.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele