20 oct. 2023 | 16:31

De ce nu zboară avioanele în linie dreaptă, de fapt. Motivul pentru care „te ocolesc” VIDEO

ACTUALITATE
De ce nu zboară avioanele în linie dreaptă, de fapt. Motivul pentru care „te ocolesc” VIDEO

Ar putea, spre exemplu, să te surprindă faptul că avioanele nu zboară neapărat în linie dreaptă și poate te-ai întrebat de ce se întâmplă acest lucru.

Indiferent dacă ai observat acest lucru atunci când ai privit o hartă de zbor sau ai aflat despre asta din surse fel de fel, s-ar putea să te întrebi care sunt motivele reale pentru zborurile nelineare, curbate.

Vezi și: Înghesuială mare pe aeroporturile europene, în 2024. Previziunea pentru anul viitor

De ce nu zboară avioanele în linie dreaptă, de fapt. Motivul pentru care „te ocolesc”

Curbura Pământului, esențială în descifrarea misterului

Așadar, de ce nu zboară avioanele în linie dreaptă? Când privești o hartă plană, s-ar putea să ți se pară că avioanele trebuie să zboare în linii drepte pentru a ajunge la destinație în cea mai scurtă și eficientă manieră.

Cu toate acestea, aceste hărți nu iau în considerare curbura Pământului, ceea ce ar face imposibil ca avioanele să zboare către destinația într-o linie complet dreaptă. În schimb, avioanele trebuie să zboare pe o traiectorie în formă de arc, ori cel puțin așa poate părea.

Dacă ai lua un creion și ai încerca să trasezi o linie de la Los Angeles la Paris, aceasta ar lua natural forma unui arc, însă pentru ca informația să fie sută la sută corectă și să o înțelegi mai bine, ar trebui să faci asta pe un glob pământesc, nu pe o hartă plană.

Vezi și: WizzAir anulează noi curse aeriene. Ce se întâmplă cu pasagerii care și-au plătit deja biletele de avion

De ce nu zboară avioanele în linie dreaptă, de fapt. Motivul pentru care „te ocolesc”

Pământul este tridimensional

Practic, Pământul este tridimensional, astfel că ar fi imposibil să nu zbori pe o traiectorie în formă de arc. Un alt motiv pentru care avioanele aleg să zboare pe o traiectorie care seamănă cu un arc este pentru a evidenția mai bine de cantitatea de trafic aerian.

La fel ca în cazul sistemelor rutiere, spațiul aerian se confruntă cu un volum mare de trafic. Dacă fiecare zbor ar urma aceeași traiectorie, gestionarea traficului ar deveni mai dificilă.

Un motiv suplimentar pentru care avioanele zboară pe o traiectorie în formă de arc este că, deoarece este imposibil să zbori în linie dreaptă cu un avion, un arc reprezintă de fapt distanța cea mai scurtă între două puncte.

De ce avioanele nu zboară peste anumite zone ale Pacificului?

Un alt fapt interesant despre traiectoriile avioanelor este că, cu excepția autorizațiilor ETOPs, planurile de zbor evită ocazional zborul direct peste Oceanul Pacific.

Este aproape imposibil pentru avioane să zboare eficient, chiar dacă acestea aleg să zboare pe o traiectorie în formă de arc, așadar, trebuie să facă concesii, mai ales deasupra unui infinit de apă. Apoi, se pune inclusiv problema combustibilului, care, în mod ciudat, este economisit în acest fel.

Prin urmarea unei rute curbate care acoperă mai mult teren decât o linie dreaptă, există mai multe oportunități pentru aterizări de urgență, în caz de nevoie.

Vezi și: Curse noi din România spre Oslo, Dubai, Roma, Paris şi Valencia. Compania aeriană care inaugurează zborurile

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele