De ce nu vor patronii români să dea salarii mai mari? Răspuns: că n-au de unde
În cazul în care te numeri printre angajații nemulțumiți de nivelul salarial oferit de compania pentru care lucrezi, ar trebui să arunci o privire peste cel mai recent sondaj realizat în rândul antreprenorilor de la noi din țară, pentru a cunoaște motivele din spatele actualelor grile de salarizare din sectorul privat.
După cum știm, în spațiul public se discută intens posibilitatea de a aplica o creștere a salariului minim pe economie. Dacă Executivul de la București va decide o astfel de măsură, firmele nu vor avea de ales și vor fi nevoite să crească salariile angajaților, ceea ce înseamnă că le vor crește cheltuielile. Problema este că patronii spun clar și răspicat că nu-și permit un efort financiar mai mare legat de buget.
Conform datelor unui sondaj (derulat de Consiliul Național al IMM-urilor din România, în perioada 24-25.07.2023 la au răspuns 887 antreprenori), 90% din întreprinderile mici și mijlocii arată că nu au posibilitatea creșterii salariului minim al angajaților în perioada următoare.
Nu din răutate îți dă patronul bani puțini, chiar n-are de unde
Am putea avea parte de scumpiri, dacă se va decide majorarea forțată a salariului minim pe economie, ținând cont de faptul că aproape 70% spun că vor crește prețurile produselor/serviciilor, în cazul în care se va materializa acest scenariu.
Iată ce motive punctează managerii locali ce susțin că nu pot să ofere salarii mai generoase angajaților lor: 61% costurile ridicate cu resursa umană; 55,8% vânzări limitate care nu permit creșteri; 30% contracte în curs cu preț impus; 22,7% lipsa unor fonduri europene care să asigure creșterea competitivității; 16,2% lipsa investițiilor publice care limitează existența contractelor pentru IMM-uri; 7,5% altele (creștere TVA, instabilitatea politică, lipsa predictibilității etc.).
Totuși, există și firme dispuse să aplice creșteri ale salariului minim pe economie. Astfel, conform analizei, 10,3% dintre respondenți spun că au posibilitatea creșterii cu 200 lei, 6,9% au posibilitatea creșterii cu 300 de lei și doar 2% au posibilitatea creșterii cu 750 lei.
Ca să poată face față unor cheltuieli mai mari, firmele cer și unele măsuri de la autorități, ce să le servească drept sprijin. De exemplu, 64,5% solicită deduceri suplimentare (reducerea/regândirea nivelului de taxare a muncii și realizarea unui nou sistem de acordare a deducerilor personale de care beneficiază salariații).