11 apr. 2023 | 09:38

De ce nu e bine ca femeia să fie „bărbatul” într-un cuplu: ce spun psihologii

ACTUALITATE
De ce nu e bine ca femeia să fie

Inversarea rolurilor a fost legată de o satisfacție mai scăzută în relație, iar psihologii ar putea avea acum o explicație. Iată cum afectează prejudecățile cuplurile heterosexuale care încearcă să distrugă normele de gen.

Cuplurile heterosexuale care nu respectă rolurile tradiționale de gen pot avea mai multe șanse de a experimenta o satisfacție mai scăzută în relație și, conform unui studiu recent, această observație ar putea fi explicată cel puțin parțial prin faptul că, în timp ce indivizii ar putea să nu acorde multă atenție normelor de gen, sunt atât de înrădăcinate în societățile noastre încât este dificil să scapi de efectele lor.

În relațiile heterosexuale, ideea că bărbatul este „furnizorul” și femeia e „îngrijitorul” a fost încorporată în societatea occidentală de generații. Așteptările bazate pe gen înseamnă că e de așteptat ca femeile să dedice mai mult timp responsabilităților de îngrijire, dezavantajându-le la locul de muncă. Între timp, ideile tradiționale despre masculinitate sunt considerate a fi o mare contribuție la sănătatea mintală precară la bărbați.

Cuplurile care nu respectă normele de gen – ce spun psihologii

În ultimele decenii, a devenit mult mai obișnuit să vedem aceste stereotipuri de gen vechi contestate – mulți bărbați aleg să stea acasă și să își îngrijească copiii cu normă întreagă, în timp ce soțiile lor merg la muncă, de exemplu. Oamenii care se simt bine să ignore așteptările de gen în favoarea urmăririi unui stil de viață care se potrivește mai bine propriilor obiective și structurii familiei sunt cu siguranță un lucru bun – dar, potrivit psihologilor, poate exista o problemă.

„Există tot mai multe dovezi că relațiile heterosexuale în care rolurile tradiționale de gen sunt inversate, deoarece femeile au atins un statut social mai înalt decât partenerul lor masculin, sunt mai precare”, spun autorii unui studiu recent.

Echipa, de la Universitatea din Utrecht, a spus că această tendință ar putea fi parțial explicată prin faptul că persistența stereotipurilor de gen înseamnă că astfel de cupluri sunt privite mai negativ de cei din jur, ceea ce are un impact asupra sănătății relației.

Cercetătorii au efectuat studii în SUA și Țările de Jos, incluzând peste 200 de participanți din fiecare țară. Li s-a cerut să ofere o opinie despre un cuplu fictiv, fie cu roluri tradiționale de gen, fie cu o relație egală de statut, fie cu inversarea rolului de gen. Ambele grupuri de participanți au perceput că femeia din relația cu rol invers era dominantă, în timp ce bărbatul era perceput ca slab și impunând mai puțin respect. Participanții și-au exprimat, de asemenea, așteptarea ca relațiile cu rol inversat să fie mai puțin satisfăcătoare.