23 ian. 2023 | 10:55

De ce nu ar trebui să mai dormi cu animalul tău de companie în pat: studiul care te va supăra, dacă ești iubitor de căței și pisici

ACTUALITATE
De ce nu ar trebui să mai dormi cu animalul tău de companie în pat: studiul care  te va supăra, dacă ești iubitor de căței și pisici

Peste jumătate dintre proprietarii de animale de companie recunosc că dorm noaptea în pat cu acestea.

Deși există multe beneficii în a ațipi alături de cățelul tău, unii veterinari susțin că acest lucru nu ar trebui să se întâmple, mai ales iarna.

Una dintre principalele preocupări este supraîncălzirea. În timpul perioadelor friguroase, câinii sunt predispuși să se ghemuiască sub pătură pentru a se încălzi, iar asta, susțin specialiștii, ar duce la anumite probleme.

„Câinii foarte mici, puii, câinii în vârstă și câinii cu artrită sau alte probleme de mobilitate pot avea dificultăți să iasă dacă li se face cald”, a declarat pentru The Telegraph Katy Alexander, responsabilă de cercetare veterinară la Blue Cross din Marea Britanie.

„Păturile electrice pot risca arsuri, iar cablul reprezintă un pericol dacă este ros de animalul de companie”, a adăugat ea.

Există, de asemenea, dovezi potrivit cărora împărțirea patului cu un câine ar putea afecta calitatea somnului. Un studiu din 2020 a constatat că a dormi cu un câine înseamnă că ai șanse să te trezești de mai multe ori pe noapte, odată cu acesta.

Studii multe, păreri la fel de multe

Aceasta este însă doar o parte a argumentului, însă.

Unele cercetări au indicat că împărțirea patului cu animalele de companie nu este legată de niciun efect asupra calității somnului.

Alte studii au sugerat că ar putea afecta calitatea somnului, dar impactul este foarte ușor.

O serie de alte studii au investigat avantajele și dezavantajele de a dormi cu un câine în pat și au concluzionat că ar putea îmbunătăți, de fapt, bunăstarea proprietarilor de animale de companie.

Într-un studiu din 2018, oamenii de știință au concluzionat că femeile care dorm alături de câinele lor au „sentimente mai puternice de confort și siguranță” în timpul nopții.

În schimb, nu același lucru au putut spune despre pisici, despre care majoritatea proprietarilor de animale de companie au concluzionat că au un somn tulburat, de vreme ce pisicile sunt, în general, animale nocturne.

Evident, „câte bordee, atâtea obicee”, vorba proverbului. În plus, dacă analizăm multitudinea de studii și rezultatele lor diferite, în mod evident, fiecare proprietare de câine sau pisică poate alege ce e mai bine pentru propria persoană.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele