18 iul. 2023 | 12:58

De ce nu ar fi bine să îți scoți singur ceara din urechi: explicația cercetătorilor

ACTUALITATE
De ce nu ar fi bine să îți scoți singur ceara din urechi: explicația cercetătorilor

Ceara din urechi este destul de neplăcută, dar asta nu înseamnă că este neaparat dăunătoare pentru tine. De fapt, joacă un rol esențial în ureche.

În epoca noastră, a devenit o normalitate să porți un război zilnic împotriva acesteia, pe piață existând fel de fel de metode pentru a o înlătura.

Ce este ceara de urechi

Ceara este o secreție naturală care provine dintr-o combinație de glande din celulele pielii care căptușesc canalul urechii. Este cunoscută sub numele de cerumen în mediile clinice și o vei găsi în urechea fiecărei persoane, indiferent de regimul de igienă.

Este o combinație de ingrediente benigne, inclusiv ulei, transpirație, celule moarte ale pielii și ocazional particule de praf.

Ce-i drept, ceara poate duce la neplăceri, provocând probleme de auz, dar, în mod ironic, pașii pe care îi fac oamenii pentru a scăpa de aceasta pot înrăutăți situația.

Impactul este mai frecvent la persoanele cu canale urechii înguste, la cei care poartă adesea căști în urechi sau dopuri.

Corpul îndepărtează în mod natural ceara din urechi, eliminând celulele care o apropie treptat de exteriorul urechii până când fie cade sau este eliminată în timpul spălării de rutină.

Când folosești bețisoare cu vată, nu faci decât să forțezi ceară și celule moarte ale pielii înapoi în canalul urechii.

„Este important să ne amintim că ceara este naturală și utilă pentru organism. Nu este întotdeauna necesar să fie îndepărtată”, sugerează un articol publicat în Otolaryngology–Head and Neck Surgery.

Dincolo de asta, există riscul să ajungi prea departe și să deteriorezi timpanul, o membrană subțire ca hârtia care îți separă urechea exterioară de interioară și te ajută să auzi.

Simptome precum mâncărimea, plenitudinea, auzul înfundat, lichidul sau durerea în ureche trebuie verificate de urgență la medic.

Mai mult, dacă îți dorești ca urechea ta să fie perfect curată, ai face bine să apelezi la servicii profesionale, decât să încerci să te descurci singur.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele