De ce negocierile de pace între Rusia și Ucraina nu au mai avut loc. Acuzații lansate de Lavrov
Federația Rusă a fost dispusă să negocieze cu Ucraina în primele luni ale războiului, dar Statele Unite şi alte ţări occidentale au sfătuit Kievul să nu poarte discuţii cu Moscova, acuză ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Serghei Lavrov dă vina pe Occident pentru că nu există discuții cu Ucraina
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că Moscova convenise cu Ucraina să poarte negocieri de pace, dar Occidentul a intervenit și nu a lăsat Kievul să discute cu partea rusă.
Declarațiile lui Lavrov despre negocierile de pace cu Ucraina au fost similare cu cele făcute de către președintele Vladimir Putin, anul trecut. SUA și alte națiuni occidentale consideră că Rusia nu vrea să încheie un acord pentru a pune capăt războiului de aproape un an, care a început la 24 februarie.
„Este binecunoscut faptul că am susţinut propunerea părţii ucrainene de a negocia, la începutul operaţiunii militare speciale şi până la sfârşitul lunii martie, cele două delegaţii conveniseră asupra principiului de a rezolva acest conflict”, a declarat șeful diplomației ruse.
Ce a făcut regimul de la Kiev
Potrivit oficialului rus, SUA, Marea Britanie și unii lideri europeni au spus Ucrainei că este prea devreme pentru a negocia, iar aranjamentul, care fusese aproape convenit, nu a mai fost niciodată aprobat de regimul de la Kiev.
De-a lungul celor 11 luni de război, Statele Unite şi numeroși aliați occidentali au declarat că Rusia nu este serioasă în ceea ce priveşte dorinţa de a încheia un acord pentru a pune capăt luptelor sângeroase din Ucraina. Kremlinul a respins cererile ucrainene şi occidentale de a se retrage complet de pe front ca o condiţie pentru orice negocieri. Preşedintele american Joe Biden a indicat, la rândul său, că este dispus să discute cu omologul Vladimir Putin, dacă liderul rus ar demonstra că doreşte să pună capăt invaziei.
Unde se află ministrul rus de Externe
Ministrul Serghei Lavrov se află la Pretoria, pentru discuții cu omologul sud-african Naledi Pandor, în timp ce Rusia face eforturi pentru a consolida legăturile cu cea mai dezvoltată țară a Africii și un aliat istoric pe fondul conflictului în curs din Ucraina.
Africa de Sud este considerată de Moscova cea mai semnificativă dintre multe națiuni africane datorită poziției neutre față de război, refuzând să condamne invazia rusă, spre dezamăgirea americanilor și a altor parteneri occidentali, care consideră, de asemenea, Africa de Sud ca fiind esențială pentru planurile lor de dezvoltare.