„Acum pot să spun ce vreau!”. Fostul consilier al lui Zelenski rupe tăcerea despre șansele de câștig ale Ucrainei în războiul cu Rusia

„Acum pot să spun ce vreau!”. Fostul consilier al lui Zelenski rupe tăcerea despre șansele de câștig ale Ucrainei în războiul cu Rusia

Alexei (Oleksii) Arestovici, ex-consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a făcut o declarație pesimistă legată de șansele de câștig ale Ucrainei în fața Rusiei. Fostul oficial ucrainean susține că „este foarte puțin probabil” ca țara lui să iasă învingătoare din războiul declanșat de Kremlin în 24 februarie 2022. El a insistat că face aceste afirmații deoarece nu mai este constrâns de nicio funcție înaltă.

Alexei Arestovici dă cărțile pe față despre războiul din Ucraina

Odată eliberat din funcția de consilier prezidențial ucrainean, Arestovici poate vorbi acum liber. În opinia sa, șansele ca Ucraina să câștige acest război sunt aproape nule.

„Acum sunt o persoană neoficială, pot să spun ce vreau. Dacă lumea crede că vom câștiga, cu siguranță, războiul, eu vreau să spun că este foarte puțin probabil. Din 14 ianuarie nu mai este așa. Credeți că declarația făcută de președintele polonez Duda, că nu se știe dacă Ucraina va supraviețui ca țară, a reprezentat doar niște vorbe în vânt? Sau spunea despre asta pe baza unor informații?”, a transmis fostul consilier.

Declarația invocată de Arestovici și emisă de Andrzej Duda la data de 14 ianuarie venea în contextul în care Occidentul nu se hotărâse dacă să trimită armament greu Ucrainei, în special tancuri, în perspectiva unei noi ofensive rusești.

„În următoarele săptămâni sau luni vom ști dacă Ucraina va supraviețui. Depinde de noi dacă Ucraina va rămâne parte integrantă a lumii libere și democratice”, afirma președintele polonez Andrzej Duda.

De ce și-a dat demisia fostul consilier prezidențial

Amintim că Oleksii Arestovici (48 de ani) a demisionat, marți, 17 ianuarie, după declaraţiile pe care le-a făcut despre racheta care a lovit un bloc din Dnipro. Fostul consilier al lui Zelenski a susținut, într-o conferinţă de presă live, că proiectilul ar fi fost doborât de sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei. Tot el a relatat că dispozitivul ar fi explodat atunci când a lovit blocul. Dar armata ucraineană l-a contrazis pe fostul oficial, îndemnând populaţia să se informeze din primă sursă.

Din 24 februarie 2022 (data declanșării războiului rus), Arestovici a ținut briefing-uri zilnice despre situația actuală de pe front, în calitate de consilier al șefului biroului președintelui Volodimir Zelenski.

Acesta a devenit cunoscut prin predicția sa din 2019 privind conflictul inevitabil cu dictatorul rus Vladimir Putin. El a prezis, încă de acum patru ani și cu mare exactitate, când va ataca Moscova, de ce și cum se va desfășura ofensiva.