De ce datul cu banul nu oferă șanse egale de câștig. Descoperirea care schimbă tot ce credeai, care este adevărul, de fapt
În general, considerăm că datul cu banul este o metodă corectă de a decide, de pildă, ce echipă de fotbal va bate prima penalty-urile de departajare sau când facem un pariu cu cineva, pe o anumită miză. Cu toate acestea, un studiu recent a arătat că șansele de câștig nu sunt chiar 50-50, așa cum credeam.
De ce datul cu banul nu oferă șanse egale de câștig
„Cap sau pajură?” ori „cap sau stemă?”. Sunt cuvintele ce se folosesc pentru a alege o parte a monedei folosită în datul cu banul, un obicei ce datează încă din vremea romanilor. Această metodă este folosită pentru că toată lumea presupune că șansele de „ghicire” a părții pe care va cădea moneda aruncată în aer sunt egale pentru ambele tabere.
Dar, surpriză! Cercetătorii au descoperit că datul cu banul nu este chiar atât de corect împărțit, 50-50, așa cum se credea. Iar autorii studiului apărut deocamdată pe serverul pre-print arXiv au analizat pentru a ajunge la această concluzie nu mai puțin de 350.757 de aruncări cu banul.
Conform echipei conduse de matematicianul american Persi Diaconis, când arunci o monedă în aer generezi o mică vibrație în ea, lucru ce schimbă probabilitățile egale de a cădea pe una dintre părți.
Ce au descoperit matematicienii
„Conform modelului Diaconis, rotirea face ca moneda să petreacă mai mult timp în aer cu fața inițială cu care a început datul cu banul”, au scris autorii studiului.
„Pe cale de consecință, moneda are șanse mai mari de a cădea pe aceeași față cu care s-a început aruncarea ei în aer”, au adăugat ei.
Cu alte cuvinte, dacă datul cu banul începe cu moneda așezată cu „capul” în sus, sunt șanse mai mari ca rezultatul aruncării să fie tot „cap” și nu „pajură”.
Echipa de cercetători a recrutat 48 de persoane care au dat cu banul de 350.757 ori, folosind 46 de monede diferite. Rezultatul a fost că în aproape 51% dintre cazuri – 50,8%, mai precis – moneda a căzut pe aceeași parte cu care a început aruncarea ei în aer.
Acești parametri depind și de diferențele de greutate dintre monede. În plus, cercetătorii au observat că monedele ce nu aveau margini lucioase erau mai inexacte în egalizarea șanselor de câștig la datul cu banul.
Cum poți să câștigi mai des datul cu banul
Diferența poate să pară minoră, dar ar putea constitui un avantaj pentru cine știe acest lucru în cazul în care, de exemplu, ai convinge pe cineva să dați cu banul de 1.000 de ori la rând, având o anumită miză de câștigat.
„Amploarea acestei diferențe poate fi observată cel mai bine dacă folosim un scenariu de pariuri. Dacă ai paria 1 dolar pe rezultatul unei aruncări a monedei – urmând fie să pierzi miza, fie să câștigi 2 dolari – și repeți datul cu banul de 1.000 de ori știind poziția de start a aruncărilor, vei putea câștiga, în medie, cam 19 dolari”, au mai explicat autorii studiului.
Firește un asemenea avantaj poate căpăta o importanță mult mai mare în jocurile la scară de mare dintr-un cazino, de exemplu.
Citește și: Cea mai rară monedă din România. Cât costă și unde poate fi admirată
Dar, dacă ajungi vreodată într-o asemenea situație în care datul cu banul are o anumită miză pentru tine, e bine să ții cont de faptul că vei avea șanse ceva mai mari de câștig dacă vei paria pe partea monedei cu care începe aruncarea ei în aer.