13 iun. 2023 | 16:55

De ce au zilele, în prezent, 24 de ore: ce influențează viteza de rotație a Pământului

ACTUALITATE
De ce au zilele, în prezent, 24 de ore: ce influențează viteza de rotație a Pământului

Zilele Pământului se măresc încet datorită, în mare parte, Lunii. Cu toate acestea, se pare că cel în fapt este un proces mult mai puțin uniform decât s-a crezut.

Pentru o perioadă lungă de timp, începând cu aproximativ două miliarde de ani, s-ar putea să se fi oprit complet din rotație, ceva care ar fi putut fi determinat de schimbările atmosferei Pământului.

Interacțiunile dintre Pământ și Lună au îndepărtat încet satelitul nostru, acest proces încetinind rotația Pământului. În timp ce fizica de bază a acestui lucru poate fi predată în liceu, abilitatea de a înțelege viteza este foarte dificilă.

Luna a „furat” energia de rotație a Pământului

„De-a lungul timpului, Luna a furat energia de rotație a Pământului”, a declarat autorul studiului, profesorul Ross Mitchell, de la Academia Chineză de Științe, într-o declarație, conform IFLScience.

„Majoritatea modelelor de rotație ale Pământului prevăd că lungimea zilei a fost în mod constant din ce în ce mai mică”, a adăugat autorul studiului, Dr. Uwe Kirscher, de la Universitatea Curtin.

Cu toate acestea, Mitchell și Kirscher au ajuns la concluzia că, după formarea Lunii, zilele Pământului au devenit inițial mai lungi, dar apoi au stagnat la aproximativ 19 ore înainte de reluarea prelungirii.

Stagnarea a avut loc deoarece Luna nu este singurul obiect ceresc care ne afectează zilele. Căldura de la Soare produce maree în atmosferă, care accelerează rotația.

„Mareale solare sunt exercitate de absorbția luminii solare de către vaporii de apă și ozon”, a mai spus Mitchell, pentru sursa menționată anterior.

Numai în perioada dintre Marele Eveniment de Oxidare și creșterea O2 care a stimulat apariția vieții, făcând geologia din nou interesantă în acest proces, acest lucru a fost posibil.

„Două cicluri Milankovitch, precesia și oblicitatea, sunt legate de clătinarea și înclinarea axei de rotație a Pământului în spațiu. Prin urmare, rotația mai rapidă a Pământului timpuriu poate fi detectată în cicluri mai scurte de precesiune și oblicitate în trecut”, a spus, de asemenea, Kirscher.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele