17 dec. 2023 | 12:07

De ce apar grețurile matinale în timpul sarcinii. Ce arată ultimele studii și ce tratament ar putea apărea

ACTUALITATE
De ce apar grețurile matinale în timpul sarcinii. Ce arată ultimele studii și ce tratament ar putea apărea

Grețurile din timpul sarcinii, sau hiperemesis gravidarum, este o afecțiune comună, dar enigmatică, care afectează un număr semnificativ de femei în tot acel timp. Până de curând, cauzele care stau la baza acestei afecțiuni au fost puțin înțelese, contribuind la dificultatea dezvoltării unor tratamente eficiente. Cu toate acestea, cercetări inovatoare au aruncat o nouă imagine asupra unui potențial contributor: GDF15, un hormon din abundență la femeile însărcinate.

Grețurile de sarcină, experimentată de șapte din zece femei la un moment dat în timpul sarcinii, poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții viitoarelor mame. În cazurile severe, în care apare pierderea în greutate și deshidratarea, poate fi necesară spitalizarea. Această afecțiune este cel mai frecvent motiv pentru internarea în spital în primul trimestru, iar efectele ei se extind dincolo de sarcină, ducând adesea la suferință psihologică și ezitarea de a concepe din nou.

Cercetări recente au identificat GDF15 ca un potențial contributor la riscul de boală de sarcină. GDF15, un hormon cunoscut pentru suprimarea aportului de alimente la șoareci, este abundent în placenta umană și atinge concentrații mari în sângele femeilor însărcinate. În timp ce studiile timpurii pentru terapia obezității au confirmat efectele sale de suprimare a poftei de mâncare, ele au dezvăluit, de asemenea, tendința de a induce greață și vărsături.

Studiul analizează factorii genetici care influențează severitatea bolii de sarcină. Variațiile naturale ale ADN-ului viitoarelor mame contribuie la risc, cu modificări în apropierea GDF15 identificate ca determinanți semnificativi. S-a descoperit că o mutație genetică rară care afectează compoziția proteinei GDF15 are un impact substanțial asupra riscului de boală de sarcină. Experimentele de laborator au arătat că această mutație împiedică transportul GDF15 din celule, ceea ce duce la niveluri mai scăzute în fluxul sanguin.

Vezi și: Creierul femeilor se schimbă dramatic după ce rămân însărcinate, arată un studiu

Ce anume provoacă femeilor grețurile din timpul sarcinii

Contrar așteptărilor, cercetarea a descoperit că predispoziția la niveluri mai ridicate de GDF15 atunci când nu ești însărcinată reduce de fapt riscul de grețuri. Această descoperire contraintuitivă provoacă înțelepciunea convențională și determină investigații suplimentare asupra memoriei hormonale, unde sensibilitatea la un hormon este influențată de expunerea anterioară.

Descoperirile sugerează două abordări potențiale pentru tratarea grețurilor din timpul sarcinii: desensibilizarea femeilor la GDF15 prin creșterea nivelurilor sale înainte de sarcină sau blocarea acțiunii sale în timpul sarcinii. Provocarea constă acum în dezvoltarea și testarea unor strategii sigure și acceptabile pentru femeile cu risc de această afecțiune.

Recentul progres în înțelegerea rolului GDF15 în boala de sarcină marchează un pas semnificativ înainte în cercetarea sănătății reproductive. Dezvăluind misterele din spatele acestei afecțiuni comune, dar evazive, cercetătorii deschid calea pentru tratamente direcționate care pot îmbunătăți viața viitoarelor mame. Călătoria către terapii eficiente este în desfășurare, dar aceste descoperiri oferă speranță și promisiune pentru un viitor în care aceste simptome pot fi mai ușor înțelese și gestionate, arată Science Alert.

Vezi și: Doctorul care a fost supranumit ”salvatorul mamelor”. Cu ce realizare a intrat în istoria medicinii, femeile însărcinate trebuie să-i mulțumească

Vezi și: Ce este sarcina molară, cazul extrem de rar depistat la o fetiță de 12 ani din Iași. Ce înseamnă, de fapt