01 feb. 2023 | 10:43

Cutremurul imobiliar din România pune dezvoltatorii pe jar: scăderea prețurilor e doar începutul, ce se mai întâmplă în piață

ACTUALITATE
Cutremurul imobiliar din România pune dezvoltatorii pe jar: scăderea prețurilor e doar începutul, ce se mai întâmplă în piață

Într-o perioadă în care apartamentele din România nu prea mai par să fie o investiție bună sau fiabilă pe termen lung, mai ales pentru românii nevoiți să apeleze la un credit ipotecar, dezvoltatorii au început să se întreacă în oferte. Asta nu înseamnă însă sub nicio formă vom reveni la perioada de glorie a achizițiilor.

În ultimul an, dobânzile creditelor ipotecare au explodat, ratele multora s-au dublat sau, în cel mai optimist caz, au mai ”câștigat” câteva sute de lei în plus pe lună. Nu ajută piața nici facturile fabuloase la energie electrică. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că numărul tranzacțiilor imobiliare s-a dus în cap în România, iar dezvoltatorii sunt în situația de a fi din ce în ce mai creativi când vine vorba de oferte și beneficii pentru clienți. Scăderea cu aproximativ 8000 de euro a prețului unui apartament cu trei camere este doar începutul schimbării.

Cu ce vin apartamentele noi în 2023, pe lângă prețuri exagerate

În aprilie, urmează o nouă rundă de majorări pentru indicele IRCC, responsabil de rata dobânzilor la creditele ipotecare din România. Cu alte cuvinte, apartamentele vor deveni și mai inaccesibile pentru cei care sperau la rate în cazul achiziției unei locuințe. Din acest motiv, conform Digi24, la unii dezvoltatori se înregistrează deja scăderi de până la 30% a prețului comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

”Oamenii chiar dacă își doresc acele apartamente, vor să ia un credit, văd că nu se mai încadrează la aceeași sumă de credit și atunci așteaptă ori să strângă un avans mai mare, ori să mai ieftinească proprietățile.”, a explicat Irina Chițu, director comparator bancar.

Pentru context, în cazul achiziției unei locuințe prin Noua Casă, cumpărătorii au nevoie de un avans de 5% din sumă, dar, dincolo de acest detaliu, față de anul trecut, trebuie să aibă la dispoziție venituri mai mari cu 67%. La un credit de 66.500 de euro, venitul minim necesar trebuie să fie de aproape 5300 de lei, în timp ce, acum un an, discutam de 3200 de lei, când și indicele IRCC era de aproximativ 5 ori mai mic.

”Cei care cumparau pe credit, probabil își vor face foarte bine calculele înainte. Această cerere de active imobiliare finanțate prin credite este posibil sa scadă.”, a adăugat Adrian Codîrlașu, ca un avertisment pentru dezvoltatorii care sper să vândă în 2023 la ritmul din 2021 – 2022.

În anii trecuți, apartamentele se cumpărau din stadiu de proiect. În 2023, apartamentele sunt gata și nu există cumpărători pentru ele. În această situație, pentru a atrage clienții, unii constructori au ajuns să ofere mobilă cadou, vouchere și alte reduceri de preț.

”Pot beneficia de discount indiferent de forma de achiziție. Este cuprins între 3 și 8%. Dacă ne-am raporta la un apartament cu 3 camere, de exemplu, discountul poate sa ajungă până la 8.000 de euro. Le oferim de asemenea vouchere pentru electrocasnice în valoare de 500 de euro.”, a explicat Ramona Ganea, brand manager al unui ansamblu imobiliar.

Dincolo de realitatea din piață, mai ales în ceea ce privește Noua Casă, merită avut în vedere că probleme precum cele de mai sus există în orașele mari din România, unde prețurile au explodat în ultimul deceniu. În timp ce în București, Cluj, Brașov, Timișoara sau Constanța dai 78.000 de euro pe un apartament cu două camere, cu 24.000 de euro mai mult decât în urmă cu 8 ani, există orașe foarte frumoase în care prețurile sunt cu 30-40% mai mici.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele