28 feb. 2023 | 10:06

Cutremurul imobiliar din România, alimentat de o mână de orașe: totul pleacă de la investitori, miliarde de euro la mijloc

ACTUALITATE
Cutremurul imobiliar din România, alimentat de o mână de orașe: totul pleacă de la investitori, miliarde de euro la mijloc

Pe hârtie, prețurile apartamentelor din România au crescut foarte mult în ultimii ani, doar pentru a se duce în cap în 2023, după ce tranzacțiile s-au diminuat semnificativ încă de la finele anului trecut. În realitate, piața imobiliară din țara noastră este ținută în picioare de doar câteva orașe care atrag majoritatea investițiilor în domeniu.

Investitorii din domeniul imobiliar din țara noastră, pentru 2023, au planificat investiții între 700 de milioane și 1,2 miliarde de euro, conform unui studiu realizat de Romania Property Club citat de Economedia.ro. În mod previzibil, însă, acești bani nu vor ajunge în fiecare colț al țării, ci doar în marile centre regionale ale României, aceleași pe care mulți români le știu deja, București – Ilfov, Cluj, Brașov, Iași, Timișoara și Constanța.

Unde merg banii din imobiliare în 2023

Vizavi de bugetele din spatele marilor proiecte imobiliare pe anul în curs, cei mai mulți dezvoltatori și-au bugetat investiții între 30 și 50 de milioane de euro. Aproximativ 26% dintre cei chestionați au bugete de sub 30 de milioane de euro, iar 16% plănuiesc investiții între 50 și 100 de milioane de euro. Nu în ultimul rând, investiții de peste 100 de milioane de euro au fost confirmate de aproximativ 11% dintre participanții la studiu.

Cele mai bine cotate destinații de investiții imobiliare pentru 2023 în afara Bucureștiului sunt Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, urmate de Brașov și Constanța. Oradea, Arad, Ploiesti și Galați-Brăila sunt și ele pe harta investitorilor. Cu o suprafață de aproximativ 270.000 de metri pătrați, în acest an, sunt pe listă și proiecte moderne de parcuri de birouri în Iași, Cluj, Timișoara sau Brașov.

În iași, de exemplu, se așteaptă inaugurarea Palas Campus, dezvoltat de Iulius. Același dezvoltator lucrează în Cluj-Napoca la autorizarea unuia dintre cele mai mari proiecte mixed-use, pe fosta platformă Carbochim. În Timișoara, belgienii de la Speedwell au primit autorizația pentru clădirea de birouri din cadru proiectului Paltim. Pe zona de retail, sunt programate proiecte cu o suprafață totală de 260.000 de metri pătrați, din care 75% sunt reprezentate de parcuri de retail.

În ceea ce privește provocările estimate de dezvoltatori, cel mai sus pe listă sunt efectele inflației, creșterea costurilor de finanțare, dar și amânarea deciziilor de către parteneri, la care se adaugă scăderea puterii de cumpărare a românilor. Pe de altă parte, la capitolul aspecte pozitive din această perioadă intră fondurile importante din programul PNNR, care vor crește per total competitivitatea României, infrastructura energetică ce asigură independența țării, precum și resursa umană de valoare.

sursă foto: Economedia.ro

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele