06 iun. 2023 | 23:36

Cutremur puternic în România. Magnitudinea, estimată la peste 5 grade. Primele imagini din timpul seismului și cu distrugerile provocate. Video – Update

ULTIMA ORĂ
Cutremur puternic în România. Magnitudinea, estimată la peste 5 grade. Primele imagini din timpul seismului și cu distrugerile provocate. Video - Update

Un cutremur a cărui magnitudine a fost estimată la peste 5 grade pe scara Richter a avut loc, marți seară, în apropiere de Arad, și a fost resimțit în mai multe localități.

Primele imagini cu distrugerile provocate de seism

Update marți, 6 iunie 20223, ora 23:36. ISU Arad a anunțat că până la ora 22:30 au fost primite 18 apeluri referitoare la desprinderea unor elemente de construcţie (coş de fum, bucăţi de faţadă) şi avarierea a două autoturisme.

„Pompierii militari ai Detaşamentului Arad intervin în aceste momente cu o autospecială de intervenţie şi salvare la înălţimi şi o autospecială de intervenţie cu modul pentru descarcerare pentru înlăturarea efectelor negative produse de seism (degajarea elementelor de construcţie de pe clădiri), în municipiul Arad, pe străzile: Horia, Episcopei, Mărăşeşti, Lucian Blaga, Calea 6 Vânători, Vasile Alecsandri, Caragiale, Bulevardul Decebal şi Bulevardul Revoluţiei”, a transmis ISU Arad.

În plus, Servicile Voluntarele pentru Situaţii de Urgenţă din localităţile Păuliş şi Ghioroc au intervenit pentru îndepărtarea efectelor negative în urma cutremurului.

Update marți, 6 iunie 20223, ora 22:00. Au apărut primele imagini din timpul cutremurului, precum și cu distrugerile ce au fost provocate de seism, în județul Timiș.

 

Magnitudinea seismului, revizuită

Update marți, 6 iunie 2023, ora 21:31. Autoritățile au anunțat că au fost primite șase apeluri la 112, dintre care patru în județul Arad, unul în judetul Sălaj și unul în județul Maramureș.

Apelurile au semnalat desprinderea unor elemente de construcție de pe imobile ori deplasarea mobilierului în locuință.

În alte județe unde seismul a fost resimțit, respectiv Timiș, Bihor, Hunedoara și Caraș-Severin, nu au fost primite sesizări din partea cetățenilor.

Update marți, 6 iunie 2023, ora 21:06. Magnitudinea cutremurului a fost revizuită de INFP la 5.3 grade pe Richter, iar adâncimea la care s-a produs seismul la 6,4 kilometri, de la 15 kilometri menționați inițial.

Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis că, momentan, au fost înregistrate la Arad două cereri pentru degajarea unor elemente de construcție de pe clădiri și că nu au fost raportate probleme deosebite.

Știrea inițială:

Cutremur puternic în România, marți seară

Cutremurul s-a produs la ora 20:26:52, la adâncimea de 15 kilometri, în apropiere de Arad. Seismul a avut magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter, conform Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru fizica Pământului (INCDPFP).

Conform INFP, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 24 kilometri Sud-Est de Arad, 50 kilometri Nord de Timișoara, 74 de kilometri Sud de Bekescsaba, 93 de kilometri Nord de Reșița.

DSU, reacție după cutremur

Cutremurul cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter a fost anunțat și de către Departamentui pentru Situații de Urgență (DSU), care a precizat că deocamdată nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.

„Echipaje operative din județele unde seismul a fost resimțit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere.”, a adăugat DSU.

Anterior, un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter s-a produs pe 29 mai, la ora 06:25:2, în Crișana, la Arad, la adâncimea de 3.4 km. De altfel, în luna mai, activitatea seismică a fost intensă în această zonă, unde unul dintre cutremure a avut magnitudinea de 4,9 grade.

„Nu e prima dată când au loc cutremure, în această zonă, aici se înregistrează însă doar cutremure de suprafață, care, da, într-adevăr, zdruncină mai puternic clădirile, iar oamenii sunt tentați să iasă afară din casă. A fost însă un cutremur de aproape 5 grade pe scara Richter.

Să nu uităm însă că blocurile și casele se prăbușesc doar la cutremure de peste 7 grade pe scara Richter, deci, acestea, de 5 grade, nu reprezintă un pericol. Au mai fost probleme însă în zona asta, în urmă cu vreo 40 de ani.

Vor mai fi cutremure mici, dar și replici. Durează totul cam o oră, apoi se duc. Până în 5 grade, seisme tot vor mai fi. Dar, unul devastator nu avea loc în zona Gorj, Timișoara, Arad, oamenii să stea liniștiți, sfârșitul lumii nu va fi acolo!”, a spus atunci Gheorghe Mărmureanu, în exclusivitate pentru Playtech Știri.