20 ian. 2023 | 09:30

Cutremur pe piața muncii din România: se întâmplă din 2023 și totul pleacă de la tinerii români

ACTUALITATE
Cutremur pe piața muncii din România: se întâmplă din 2023 și totul pleacă de la tinerii români

Criza economică prognozată pentru 2023 nu afectează doar piața imobiliară și abilitate românilor de a contracta credite avantajoase. În schimb, influențează într-un mod radical și piața muncii de pe meleaguri mioritice.

Anul curent va veni cu schimbări importante atât pentru angajații români, cât și pentru angajatori. Aproximativ 23% dintre români plănuiesc să-și schimbe locul de muncă, iar procentul crește la 32% pentru tinerii între 18 și 34 de ani. De partea cealaltă a baricadei, doar 50% se gândesc să-și păstreze actualul loc de muncă, procent care crește la 59% atunci când vorbim de adulți între 35 și 55 de ani, conform unui studiu publicat în această săptămână de către Reveal Marketing Research, citat de Economedia.

Ce caută angajații români în 2023

În mod surprinzător și în opoziție cu percepția generală, la început de 2023, 43% dintre români sunt optimiști cu privire la îmbunătățirea situației lor financiare, comparativ cu 2022. Pesimiști sunt cei care iau în calcul realitatea din țară, direcția în care merge România în următoarea perioadă și lipsa de perspective bune atunci când vine vorba de îmbunătățirea situației economice a țării. Prea puțini cred, de exemplu, că se va diminua nivelul de corupție dintre granițele țării. Nu mai puțin de 67% dintre respondenți sunt convinși că acest lucru este imposibil.

În privința anului care tocmai s-a încheiat, acesta a fost cel mai satisfăcător pentru majoritatea românilor, 54%. Mai bun decât 2020 a fost pentru 24% dintre intervievați, iar comparativ cu 2021, a reprezentat un upgrade pentru 22% dintre chestionați, mai ales din cauza restricțiilor provocate de pandemie. Una peste alta, odată cu ridicarea restricțiilor, românii au devenit semnificativ mai optimiști, mai pozitivi în 2022, de aici și sentimentele pentru 2023. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză că 48% dintre români sunt încrezător că noul an va fi unul mai bun. Doar 15% sunt pesimiști.

Această schimbare de atitudine combinată cu rata galopantă a inflației și creșterea facturilor la utilități se transpune, din păcate pentru angajatori, într-o dorință mult mai mare de schimbare a locului de muncă, de speranță la un salariu mai mare, la condiții mai bune.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele