03 ian. 2023 | 08:00

Cutremur pe piața imobiliară din România: băncile nu mai dau credite, românii nu-și mai permit apartamentele, ratele

ACTUALITATE
Cutremur pe piața imobiliară din România: băncile nu mai dau credite, românii nu-și mai permit apartamentele, ratele

Anul 2023 începe cu o lovitură foarte dureroasă pentru românii care sperau să-și cumpere un apartament în rate. Șansele ca visul lor să se materializeze s-au diminuat brusc, iar cei care au achitat deja un avans la o locuință, par să fi pierdut banii.

În continuare, principalul mod prin care românii își achiziționează o locuință este reprezentat de ratele bancare, de credite ipotecare ce au devenit din ce în ce mai inaccesibile, odată cu explozia ratelor. Nu de alta, dar ambii indici după care se calculează ratele pe termen lung ale românilor, ROBOR și IRCC, au explodat.

Explozia în sine nu ar fi o problemă atât de mare dacă ar lovi doar în cei care și-au luat credite în trecut. Din păcate, această majorarea forțează băncile să nu mai poată da credite unor români în cazul cărora rata mai mare ajunge să depășească procentul de îndatorare de 40% din venitul familiei, stabilit prin lege. Nu de alta, dar prea puțini dintre cei care s-au aruncat la credite în ultimii ani sau care își planificaseră un astfel de efort financiar în viitorul apropiat își permit rate cu 30-50% mai mari. Aceasta este însă realitatea actuală din România.

După ROBOR, a explodat și IRCC, inevitabil

Indicele IRCC, după care se calculează rata creditelor imobiliare din România, începe anul 2023 cu o valoare de 5,7%. În ultimul trimestru al anului trecut gravita în jurul valorii de 4,06%. Dincolo de aceste procente abstracte, problema este că valorile de mai sus se reflectă în rate mai mari pentru români între 30 și 50%, potrivit ZF.ro, citat de Mediafax.ro.

Creșterea IRCC de aproximativ 40% de la un trimestru la altul este cea mai mare cu care s-au confruntat românii de la introducerea noului indice. Ca mai gravă consecință a acestei majorări este că cei care se aflau anul trecut la limita gradului de îndatorare de 40% cu rata la bancă, acum nu mai pot obține un credit la bancă. Și mai tristă este situația celor care au plătit un avans în numerar la un apartament, în speranța că vor completa suma cu un credit bancar, iar acum, cel mai probabil, vor pierde avansul.

În final, din ce în ce mai puțini români își vor permite o locuință prin credit bancar și, ca urmare, dezvoltatorii imobiliari fie vor micșora prețurile la locuințe pentru a le face mai accesibile, fie vor rămâne cu apartamentele nevândute.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele