31 mai 2023 | 08:28

Cutremur în România, miercuri dimineață. Ce magnitudine a avut

ULTIMA ORĂ
Cutremur în România, miercuri dimineață. Ce magnitudine a avut

Un cutremur a avut loc în România, miercuri dimineață potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), care a anunțat ce magnitudine a avut seismul și unde s-a produs.

Ce magnitudine a avut cutremurul

Cutremurul a avut magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter și s-a produs la ora 3.19 în judeţul Buzău, la adâncimea de 147 de kilometri.

Seismul a avut loc în apropierea oraşelor Buzău (58 km), Focşani (59 km), Sfântu Gheorghe (59 km), Braşov (65 km) și Ploieşti (79 km).

Acest seism a fost precedat de un altul, ce a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, la ora 1.24, tot în județul Buzău. Acest cutremur a avut magnitudinea de 2,5 grade pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 116 kilometri.

De asemenea, cutremurul de 3,3 grade a fost urmat de un seism mai slab, de 2,8 grade, la ora 5:56, tot în Buzău. Adâncimea la care a avut loc a fost de 132 de kilometri. Seismul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 46km NV de Buzău, 56km NE de Ploiești, 65km SE de Brașov, 68km SE de Sfântu-Gheorghe, 72km SV de Focșani, 87km NE de Târgoviște.

Gheorghe Mărmureanu, despre cea mai periculoasă zonă seismică din țară

În urma activității seismice neașteptate din județul Arad, profesorul Gheorghe Mărmureanu a explicat că cea mai periculoasă zonă din țară cu privire la posibilitatea producerii cutremurelor este Vrancea.

„Pericolul în România vine doar din zona Vrancea, acolo apare câte un cutremur devastator, cam la 70-80 de ani. Am avut unul, la 1940, de peste 7 grade, ar fi trebuit să fie un altul, în 2040, dar a apărut între timp și cel din 4 martie 1977, care nu era preconizat.

A fost o situație paradoxală, care, nouă, specialiștilor în domeniu, ne-a dat toate socotelile peste cap. După cutremurul din 1940, foarte multe clădiri din București au rămas într-un picior. Ce nu a apucat să distrugă acel seism, a terminat cel din 1977, de aceea s-au dărâmat acele clădiri vechi, la 4 martie.

Eu m-am ocupat însă de marile amplasamente, eu garantez pentru Casa Poporului, că rezistă la un cutremur de 8 grade pe scara Richter, dar și pentru Cernavodă. Aici chiar nu aveți grijă, eu am făcut toate planurile, sunt bine făcute, am semnat pentru ele”, ne-a mai declarat Gheorghe Mărmureanu, exclusiv pentru Playtech Știri.