Cutremur imobiliar pe piața românească în 2023, inevitabil: cât de prost începe noul an în marile orașe
Anul 2023 va fi unul foarte dificil pentru piața imobiliară din România, mai ales în marile orașe, unde prețurile la apartamente fie vor ajunge să scadă accelerat, fie să nu se mai vândă. Românii ca au avut bani să-și cumpere locuințe cu numerar au făcut-o deja, iar cei care depind de bănci s-au lămurit de impredictibilitatea creditări, după ce au explodat dobânzile.
Imobiliare.ro a publicat cel mai recent raport referitor la piața imobiliară din România, iar semnele sunt departe de a fi optimiste. Chiar dacă s-au înregistrat mici scumpiri în Constanța, Iași sau Cluj-Napoca, în București, unde se dă ora exactă în domeniu, într-o singură lună, prețurile au scăzut cu 0,7%. Clujeni sunt și vor rămâne dispuși să plătească mai mult pentru achiziția unui apartament, dar, pur și simplu, nu ilustrează realitatea întregi piețe de imobiliare din România. Mai degrabă, trecem orașul lui Boc la excepția care confirmă regula, iar regula este că românii au datorii mai mari și, ca putere de cumpărare, sunt mai săraci decât în urmă cu câțiva ani.
Ce se întâmplă pe piața de imobiliare din România
„Piața rezidențială a evoluat conform așteptărilor noastre în acest final de an, înregistrând creșteri ușoare pe anumite segmente, dar și corecții pe altele. Piața se află în continuare în căutarea punctului de echilibru, lucru care cel mai probabil se va întâmpla spre mijlocul anului viitor, odată cu stabilizarea prețurilor materialelor și costurile de construcție. Un factor de risc rămâne costul finanțării”, a subliniat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro
Ca referință, în noiembrie 2022, datele pe decembrie nefiind încă disponibile, prețurile la apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare la nivel național s-au diminuat cu 0,2% comparativ cu octombrie, luna precedentă. Valoarea medie de listare pentru o proprietate, conform indicelui imobiliare.ro, este acum de 1704 euro pe metru pătrat util, comparativ cu 1707 în urmă cu 30 de zile.
Punctual, s-au înregistra scăderi de prețuri de la o lună la alta în București – 0,7%, Timișoara – 0,4% și Brașov – 0,1%, în timp ce, în Cluj și Constanța, valorile de achiziție au crescut cu 0,6%. În Iași, creșterea fost de 0,5%.