Cum trebuie să acționați dacă ați fost înșelați de brokerii falși?

EduFin
Cum trebuie să acționați dacă ați fost înșelați de brokerii falși?
09 ian. 2023 | 06:00

Dacă ați fost sunat de un „consultant financiar binevoitor” care v-a convins să faceți o așa-zisă investiție cu randamente fabuloase, iar într-un final v-ați dat seama că ați fost înșelat și v-ați trezit fără niciun ban în cont, există câțiva pași pe care puteți să-i parcurgeți, în speranța că mai puteți recupera măcar o parte din suma pierdută:

  • Depuneți o plângere în atenția organelor de cercetare penală din România situate în zona unde ați declarat reședința;
  • Depuneți o reclamație către autoritatea de supraveghere competentă din țara de origine a entității care v-a contactat (asta în cazul în care aveți date concrete de identificare a acesteia);
  • Transmiteți o notificare în atenția Autoritatea de Supraveghere Financiară (există o adresă de email dedicată: entitati.neautorizate@asfromania.ro). Fiecare raportare contează!
  • Dacă ați alimentat contul entității prin card de credit/debit, acționați rapid și solicitați băncii anularea operațiunilor (chargeback), în limita termenului legal.
  • Dacă ați pierdut bani din cauza unei escrocherii, fiți atent căci ați putea fi contactat de firme frauduloase care se oferă să vă recupereze banii pierduți sau o parte dintre aceștia. Nu dați sub nicio formă curs unei asemenea oferte!

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) derulează constant campanii de informare a consumatorilor cu privire la pericolul reprezentat de brokerii falși și de firmele neautorizate.

Pe www.asfromania.ro  puteți găsi alerte referitoare la entități neautorizate, dar și o secțiune dedicată acestei problematici – ATENȚIE LA ENTITĂȚI NEAUTORIZATE! –  care conține informații și recomandări pentru potențialii investitori și care pune la dispoziție, inclusiv, formulare de raportare către ASF a acestor entități. Tot pe siteul ASF găsiți atenționări cu privire la piața criptoactivelor.

Trebuie să știți că investițiile pe piețele financiare trebuie făcute prin intermediul firmelor autorizate și pe platforme reglementate.  Pe www.asfromania.ro puteți accesa Registrului instrumentelor și investițiilor financiare, în care se regăsesc toți intermediarii care pot presta legal în România servicii și activități de investiții.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele