27 mai 2023 | 08:25

Cum te prinde ANAF că faci evaziune fiscală, de fapt. Șeful Fiscului dă tot din casă și ne explică foarte clar care e „schema”

ACTUALITATE
Cum te prinde ANAF că faci evaziune fiscală, de fapt. Șeful Fiscului dă tot din casă și ne explică foarte clar care e

Evaziunea fiscală e o veritabilă gaură neagră pentru bugetul public. Anual, din cauza acestui fenomen, România pierde sume impresionante de bani ce ar putea contribui la creșterea nivelului de trai al tuturor cetățenilor.

Autoritățile fiscale se luptă de ani de zile cu evazioniștii și sunt în căutare permanentă de soluții care să pună capăt acestei probleme.

Mulți români se întreabă oare cum reușește ANAF-ul să-i prindă pe cei care preferă să-și bage în buzunare tot profitul și toate veniturile fără să dea nimic la stat. Ei bine, răspunsul e surprinzător de simplu. De fapt, există unele indicii care trezesc suspiciunea celor de la Fisc și de acolo se poate ajunge mai departe la controale și sancțiuni.

Spre exemplu, faptul că o firmă preferă să lucreze preponderent cu numerar, fără să aibă conturi bancare sau transferuri prin bănci, poate fi un semnal că acolo nu se dorește să existe transparență asupra veniturilor, deci e posibil să avem parte de unele încălcări ale legislației fiscale.

Președintele ANAF, complet sincer despre metoda prin care prinde evazioniștii

Despre toate acestea a vorbit pe larg, de curând, însuși președintele ANAF, Lucian Heiuș, care a declarat război fenomenului de evaziune fiscală din România.

”E normal ca orice firmă să aibă cont în bancă și să plătească impozite și taxe prin acel cont. Surpriza mea, în urmă cu un an de zile, când am făcut o analiză pe acest domeniu, 20 la sută din impozitele și taxele care se plătesc în fiecare lună și discutăm de încasări lunare de 30-32 miliarde de lei, deci este o pondere importantă, încă se plăteasc în numerar.

E drept, legea în România nu obligă o firmă să aibă un cont curent. Eu bănuiesc și este firesc să ai o asemenea suspiciune că cel care preferă să lucreze în continuare cu numerarul, să vină să stea cu numerarul la coadă cu banii într-o plasă, nu vorbim de sume mari, sunt firme mici în general care plătesc câteva mii de lei impozite și taxe, noi le considerăm firme cu risc mare de evaziune fiscală pentru că cine evită să folosească instrumentele de plată bancare e clar că are ceva de ascuns”, a spus șeful ANAF, la postul de televiziune Digi24.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele