20 feb. 2023 | 15:55

Cum te ajută munca în echipă, de fapt: ce se întâmplă în creierul tău, explicația cercetătorilor

ACTUALITATE
Cum te ajută munca în echipă, de fapt: ce se întâmplă în creierul tău, explicația cercetătorilor

Atunci când doi oameni lucrează împreună la aceeași sarcină, se întâmplăm ceva interesant în creierul uman, arată un nou studiu.

Mai exact, se pare că regiunile cheie ale creierele lor se sincronizează.

Ce a scos la iveală un nou studiu

În cadrul unui studiu, 39 de perechi de voluntari au fost rugați să proiecteze împreună interiorul unei camere virtuale prin intermediul unui ecran tactil, până când au ajuns la un consens.

Pentru a studia răspunsurile participanților, cercetătorii au dezvoltat tehnici speciale de procesare și modelare, capabile să recunoască interacțiunile sociale și să le mapeze la anumite momente și regiuni ale activității creierului.

„Populațiile de neuroni dintr-un creier au fost activate simultan cu populații similare de neuroni din celălalt creier, atunci când participanții au cooperat pentru a finaliza sarcina, ca și cum cele două creiere ar funcționa împreună ca un singur sistem pentru rezolvarea creativă a problemelor”, a declarat psihologul Yasuyo Minagawa, de la Universitatea Keio, din Japonia.

Participanții la studiu au fost direcționați să finalizeze sarcina desemnată pe cont propriu, precum și în perechi, oferind cercetătorilor posibilitatea de a examina atât activitatea creierului individual, cât și activitatea creierului de grup.

Munca în echipă a condus la valori BBS impresionante în regiunile temporale superioare și medii ale creierului, precum și în părți specifice ale cortexului prefrontal din emisfera dreaptă a creierului. Cu toate acestea, WBS nu a fost la fel de puternic în scenariile de testare.

Mai mult, BBS-urile s-au dovedit a fi cele mai puternice atunci când unul dintre indivizi și-a ridicat privirea pentru a se uita la celălalt, sugerând un rol important aici, în ceea ce privește interacțiunile sociale. Pe de altă parte, în momentul în care voluntarii au lucrat pe cont propriu, WBS a fost mult mai puternic în aceleași regiuni ale creierului.

„Aceste fenomene sunt în concordanță cu noțiunea de împreună, în care agenții care interacționează își împărtășesc mintea într-un mod colectiv și facilitează interacțiunea prin accelerarea accesului la cunoașterea celuilalt”, au subliniat oamenii de știință.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele