Cum sunt afacerile românești sabotate de Guvern. Trei din patru manageri, afectați de noul Cod Fiscal
Antreprenorii românii, managerii la orice nivel, și-au pierdut complet încrederea în economia românească, în modul în Guvernul aplică măsuri fiscale fără a lua în calcul consecințele pe termen mediu și lung.
Impetum Group a publicat cea mai nouă ediție a studiului Confidex. Cu această ocazie aflăm că încrederea oamenilor de afaceri din România în economia autohtonă a coborât la 48,1%. Mai grav decât atât este însă că 75% dintre manageri au căzut de acord că vor fi afectați negativ, împreună cu afacerile pe care le administrează și angajații lor, de noile măsuri fiscale. Așteptările de încetinire a evoluției economiei naționale sunt de asemenea problematice.
În ceea ce privește domeniile care vor fi cel mai grav lovite de măsurile guvernamentale, lista include agricultura (45), industria (47,4), construcțiile și comerțul (ambele cu 47,8). Chiar și la polul opus, domeniile ”optimiste” nu sunt chiar atât de optimiste, energia (50,7), IT-ul (50,4) și serviciile (49,8).
Citește și: Lovitura momentului pentru băncile din România, direct de la Guvern. Cele mici vor dispărea, pare inevitabil
Cum au fost ”îngropați” managerii români, afacerile lor
Nu mai puțin de 31% dintre oamenii de afaceri participanți la studiul Confidex sunt îngrijorați că noile măsurile fiscale și creșterea taxelor îi vor afecta negativ. Aproximativ 36% sunt de părere că afacerilor lor vor fi afectate negativ în mare și foarte mare măsură. Doar 39% se așteaptă la un impact mediu. Doar 21% dintre manageri sunt optimiști că ceea ce se întâmplă al nivel legislativ în România nu-i va afecta decât într-o măsură mică, foarte mică sau deloc.
În ceea ce privește clasamentul celorlalte probleme cu care se confruntă antreprenorii de pe meleaguri mioritice, lista include lipsa capitalului de lucru și a cash flow-ului (15% dintre respondenți, în avans puternic de la 5% la începutul anului), creșterea costului cu materia primă și utilitățile (12%, de la 9%), scăderea vânzărilor, reducerea numărului clienților și a comenzilor (28%, în creștere ușoară de la 27%, în primul semestru al acestui an) și lipsa forței de muncă (15%, care e, însă, în scădere de la 27%).
Economia românească, din rău în mai rău
„În ceea ce privește perspectiva asupra economiei naționale în următoarele șase luni, peste 60% dintre manageri consideră că aceasta se va înrăutăți și se pregătesc deja pentru condiții mai dificile de lucru, sau chiar de o recesiune, care ar urma trendul piețelor din regiune și zona euro”, potrivit studiului.
Singurii care mai sunt optimiști la această oră sunt proprietarii sau managerii de afaceri mari . Vorbim de business-urile cu o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro. Acestea au un indice de 51,2, cu aproape 12% peste indicele reprezentativ pentru firmele cu o cifră de afaceri între 100.000 și un milion de euro, situat la 45,8.
„Dacă în edițiile anterioare vorbeam de o serie de factori care le ascuțeau simțurile managerilor români, precum pandemia, războiul din Ucraina, inflația sau criza forței de muncă, de această dată, noutățile fiscale și-au pus amprenta asupra percepției și a așteptărilor managerilor. Optimismul din prima parte a acestui an s-a disipat, lăsând loc precauției. Cu toate acestea, dacă privim segmentat, se observă că valoarea indicelui stării de spirit a managerilor care conduc marile companii, cu cifra de afaceri peste 10 milioane de euro, este cu peste 10% mai mare decât în companiile cu afaceri mai mici de 1 milion de euro. Aceste cifre indică un grad de stabilitate mai mare a afacerilor mari în fața incertitudinilor mediului. Este un semnal care indică nevoia de investiții în direcția consolidării poziției în piață pentru companiile care au ca obiective strategice dezvoltarea și scalarea”, a declarat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group, conform Economedia.ro.