25 iul. 2023 | 09:06

Cum se face școală într-una dintre cele mai fericite țări din lume. Elevii români nici nu visează la așa ceva

ACTUALITATE
Cum se face școală într-una dintre cele mai fericite țări din lume. Elevii români nici nu visează la așa ceva

Școala din Danemarca, una dintre cele mai fericite țări din lume, diferă mult față de cea din România. În timp ce elevii români studiază numeroase materii, primesc teme încă de la început și merg la meditații ca să obțină note cât mai mari, elevii danezi se bucură de un cu totul alt sistem de învățământ, în care nu au parte de stres.

Cum arată școala într-una dintre ele mai fericite țări de pe Pământ

În clasamentul celor mai fericite țări din lume publicat anul acesta, Danemarca ocupă al doilea loc, după Finlanda. Top cinci este completat apoi de Islanda, Israel și Țările de Jos.

Sistemul de învățământ din Danemarca se bazează pe dezvoltarea abilităților sociale și domenii esențiale de studiu, precum și pe mult sport și în general pe nevoile elevilor și mai puțin pe capacitatea lor de memorare, așa cum se întâmplă în România.

Școala daneză încurajează dezvoltarea personalității fiecărui elev în parte, evitarea situațiilor stresante și descoperirea din timp a abilităților fiecăruia. În plus, sistemul de învățământ este construit în așa fel încât elevii să meargă cu plăcere la școală.

Cum arată orarul elevilor de clasa a opta în Danemarca

De exemplu, elevii de clasa a opta din Danemarca încep fiecare zi de școală cu un sfert de oră de lectură. În plus, aceștia participă la orele de educație fizică doar dimineața, după care au la dispoziție 30 de minute pentru duș și mic dejun.

Astfel, orele propriu-zise încep abia după ora 10:00. După aproape două ore urmează alte 45 de minute de pauză pentru masa de prânz.

Materiile pe care le studiază elevii danezi sunt doar cele esențiale, cum ar fi matematica, limba daneză, fizica, biologia, chimia și istoria.

Orarul elevilor români de clasa a opta

Spre deosebire de elevii danezi, elevii români de clasa a opta au șapte ore legate pe zi, începând de la ora 8 dimineața sau de mai devreme, cu nu mai mult de 10 minute pauză între ele. Adică niciun fel de răgaz pentru a lua masa de prânz și un program intens, care se termină uneori și la ora 15.

O altă diferență majoră între școala daneză și școala românească este sistemul de notare. Până în clasa a șaptea, elevii danezi nu sunt notați și nici nu primesc calificative.

De asemenea, tot până în clasa a șaptea, aceștia nu fac nici teme, nici meditații. Toate aceste caracteristici fac din sistemul educațional danez unul dintre cele mai bune din lume.

Danemarca alocă aproape șapte procente din PIB pentru educație, spre deosebire de România, care alocă doar două procente și jumătate.