05 oct. 2023 | 11:24

Cum să nu plătești taxa de 50 de bani în plus în magazine: cumperi cu acest truc și scapi mai ieftin

ACTUALITATE
Cum să nu plătești taxa de 50 de bani în plus în magazine: cumperi cu acest truc și scapi mai ieftin

O nouă scumpire importantă îi așteaptă pe români, la raft, în numele protejării mediului înconjurător împotriva poluării.

Este vorba despre taxa de 50 de bani pe care oamenii o vor plăti în magazine, din 30 noiembrie 2023, pe fiecare bidon de băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase).

Cum îți recuperezi taxa de 50 de bani plătită pe băuturile îmbuteliate

Ei bine, după ce consumi conținutul respectivelor recipiente, trebuie să te deplasezi cu acestea la unul dintre punctele destinate colectării în vederea reciclării. Acolo ți se va returna instant valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Oficialii laudă măsura și sistemul în sine și par să-și pună mari speranțe în capacitatea acestuia de a ne determina să fim mai responsabili în raport cu natura și cu al nostru comportament de consum.

„Este, probabil, cea mai mare şi cea mai importantă politică legată de managementul deşeurilor din România pe care am avut-o în ultimii 30 de ani.

Nu este un secret pentru nimeni că România nu face o treabă grozavă la colectarea deşeurilor, la gestionarea deşeurilor. Uniunea Europeană are ambiţii foarte, foarte mari legate de cât de multe deşeuri vom arunca la gropile de gunoi şi trebuie să reducem acele cantităţi cu 90% până în 2035, ceea ce înseamnă mult de lucru.

Fiind una dintre cele mai mari politici de mediu este, de asemenea, un angajament pentru un mediu mai curat şi mai sănătos pentru generaţia viitoare şi, desigur, pentru noi. În esenţă, este un sistem foarte simplu, care încurajează persoanele să se întoarcă în magazine cu recipientele de băuturi, goale, ceea ce va reduce gunoiul, va reduce deşeurile de la groapă”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Vezi aici care e invenţia de la Kaufland care formează cozi uriaşe în magazine

Cum ocolești taxa de 50 de bani, poți să scapi fără să o plătești

În mod normal, ambalajele ce sunt supuse Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), vor fi inscripționate corespunzător.

Prin urmare, ca să nu plătești această sumă suplimentară de 50 de bani, dacă știi că nu vei putea ajunge să ți-o recuperezi din varii motive, să spunem că ești foarte comod și nu dorești să te deplasezi prin oraș către punctele de reciclare, e nevoie să cauți produsele care nu au inscripția SGR trecută pe ele.

Ar fi indicat să nu încerci nici să ocolești taxa, nici să nu returnezi ambalajele, fiindcă, dincolo de comoditatea sau posibilul tău dezinteres față de problemele climatice, este vorba despre viitorul acestei planete, viitorul generațiilor ce vor urma după noi și e important să dăm dovadă de faptul că suntem oameni raționali și civilizați, empatici, care pun preț pe valori precum sănătatea și respectul față de natură.

Comercianții riscă amenzi usturătoare din cauza SGR

Toți comercianții din România care pun în vânzare produse din categoriile: apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin sau alte băuturi spirtoase, în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri inclusiv, au o serie de obligații legale în raport cu Sistemul de Garanţie-Returnare care va deveni funcțional în România începând cu 30 noiembrie 2023.

Antenție, amenzile sunt foarte dure! Cei care nu știu că trebuie să efectueze înregistrarea pentru că nu au primit cu siguranță o notificare în acest sens și nici nu se uită cu sfințenie la știri, conform HG 1074/2021, vor fi sancționați cu amendă între 20.000 și 40.000 de lei.