Cum s-au văzut protestele profesorilor în străinătate. Presa internațională: Un profesor debutant câștigă sub 500 de euro
Greva generală din învățământ a ajuns și în atenția presei internaționale, Reuters, France 24 și Bloomberg au relatat în ultimele zile despre criza din Educație. Guvernul a alocat puțin peste 3% din PIB pentru sectorul educației în acest an, chiar dacă țara a promis anterior că va crește cheltuielile la 6% din PIB, punctează Reuters.
Presa străină, despre protestele profesorilor
Greva declanșată de profesori pe 22 mai este cea mai mare grevă din Educație din ultimii 18 ani.
„Mii de profesori români protestează din cauza salariilor, în timp ce greva se încheie în a treia săptămână”, a precizat Reuters. Agenția de știri a descris pe larg evenimentele din România.
Profesorii au intrat în grevă pe 22 mai pentru prima dată din 2005, iar de atunci mii de persoane au organizat proteste în toată România, scandând „Demnitate”, „Îndrăznim” și „Nu cedăm”.
Sindicatele au cerut o creștere salarială de 25% pentru profesori și investiții pentru a stimula infrastructura și materialele didactice și au cerut ca salariile noilor profesori să fie majorate cel puțin până la media națională.
Cât este salariul unui profesor începător
- În prezent, un profesor debutant din România primește aproximativ 2.400 de lei (521,65 dolari) pe lună, adică puțin sub jumătate din salariul mediu net lunar la nivel național.
Cu toate acestea, guvernul de coaliție a aprobat doar un decret de majorare a salariilor cu 1.000 de lei (217,35 dolari) pe lună înainte de impozitare și a oferit bonusuri anuale finanțate de Uniunea Europeană.
Guvernul a alocat puțin peste 3% din PIB pentru sectorul educației în acest an, chiar dacă țara a promis anterior că va crește cheltuielile la 6% din PIB.
„Din păcate, decizia guvernului nu răspunde revendicărilor noastre, așa că vom continua să luptăm până când vom fi ascultați”, a declarat Lucia Pascaru, care predă de șapte ani.
Părinții și studenții au susținut până acum greva, chiar dacă prelungirea acesteia amenință examenele de absolvire în curs, mai notează Reuters.
Guvernul, care a înregistrat venituri sub așteptări în acest an și se află sub presiune pentru a reduce deficitul fiscal, s-a angajat să schimbe legislația salarială pentru întregul sector public în cadrul unui pachet de reforme convenit cu Comisia Europeană în schimbul fondurilor de recuperare.
Guvernul se înțelege greu cu sindicatele
Executivul întâmpina mari greutăți în încercarea sa de a ajunge la un acord cu sindicatele, în condițiile în care aproximativ 10.000 de oameni ieșiseră în stradă la ultimul protest din București, precizează și Bloomberg care îl citează pe liderul sindical Marius Nistor.
„Presiunile sociale ar putea să nu se termine cu un acord cu profesorii. Și angajații din sănătate au protestat în ultima săptămână pentru a cere salarii mai mari, mai mulți angajați și condiții mai bune de muncă“, mai notează publicația.
Greva a închis școlile
La fel ca multe alte țări europene, România a fost afectată de mai multe proteste – deși la o scară mult mai mică – pe fondul unei inflații anuale care a ajuns recent la aproximativ 10%, scrie France 24 care citează AFP.
Profesorii din România, în special, se confruntă cu o criză severă a costului vieții, deoarece salariile lor sunt mult mai mici decât media națională.
Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat în fața clădirii guvernului din București înainte de a mărșălui spre clădirea Parlamentului scandând „demnitate”, „hoți” și „rușine”. „Suntem aici pentru că nu mai există răbdare și toleranță din partea noastră pentru nenumăratele promisiuni care nu au fost respectate de-a lungul anilor”, a declarat pentru AFP Alina Deliu, o profesoară de 47 de ani, în vârstă de 47 de ani.
Mai multe runde de negocieri între sindicate și guvern au eșuat până acum, ultima ofertă fiind o primă unică de 1.000 de lei (200 de euro) în iunie și de 1.500 de lei (300 de euro) în octombrie pentru fiecare profesor.
„Aș fi preferat să nu ne ofere nimic, decât aceste sume mizerabile”, a declarat Mitică Iosif, în vârstă de 56 de ani, profesor și lider sindical din orașul Constanța (sud-est), care a venit la București pentru a participa la manifestație.
„Avem nevoie de salarii motivante, de condiții mai bune, de școli noi cu săli de sport și așa mai departe”, a adăugat el.
Imediat după terminarea facultății, profesorii debutanți din România câștigă un salariu lunar net de aproximativ 2.400 de lei (480 de euro), în timp ce salariul mediu lunar din țară este de aproape două ori mai mare.
Sindicaliștii din Educație au anunțat, luni, 12 iunie că greva din Educație se suspendă, după ce o o bună parte din profesorii au transmis că sunt de acord cu oferta propusă de Guvern.