10 feb. 2023 | 12:19

Cum reușesc rușii să provoace daune maxime în Ucraina. S-a aflat ce arme sunt modificate pentru Putin

ULTIMA ORĂ
Cum reușesc rușii să provoace daune maxime în Ucraina. S-a aflat ce arme sunt modificate pentru Putin

De la începutul invaziei ruse în Ucraina (24 februarie 2022), Iranul a furnizat Moscovei sute de drone, pe care să le folosească în conflictul armat. O investigație americană arată că focoasele explozive au fost modificate considerabil, astfel încât să provoace daune maxime țintelor de infrastructură.

Ce s-a descoperit despre dronele iraniene trimise rușilor

Dronele kamikaze iraniene, folosite de ruși în războiul din Ucraina, au vizat, în mare parte, rețeaua electrică și instalațiile energetice ale țării. Impactul acestor dispozitive sinucigașe este devastator, deoarece focoasele explozive au fost modificate, arată un raport de investigație obținut de CNN. Prin urmare, atacurile rușilor i-au lăsat pe civilii ucraineni fără căldură, electricitate sau apă curentă în plină iarnă.

Un focos neexplodat al unei drone Shahed-131, găsit în regiunea Odesa de Sud a Ucrainei, în octombrie 2022, a fost examinat, luna trecută, de către organizația de investigație Conflict Armament Research din Marea Britanie, împreună cu armata ucraineană. Iar CAR a furnizat concluziile către jurnaliștii americani.

Așa se explică daunele maxime în Ucraina

După ce anchetatorii britanici au analizat compoziția focosului iranian, aceștia și-au dat seama de ce bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene s-au dovedit atât de eficiente.

Cercetătorii susțin că dronele kamikaze, care măsoară circa doi metri lungime, au fost modificate cu straturi de zeci de fragmente mici de metal, pentru ca impactul să fie mai mare. Pe lângă acestea mai există 18 „încărcări” în jurul circumferinței focoasei care, atunci când sunt topite de explozie, pot străpunge armura și crea un fel de efect exploziv de „360 de grade”.

Armele kamikaze sunt modificate pentru Putin

Cu alte cuvinte, aceste elemente maximizează, în esență, capacitatea armelor de a distruge ținte precum centrale electrice, rețele de distribuție, linii de transport și transformatoare de mare putere. În plus, reparațiile necesită eforturi uriașe.

„Parcă s-au uitat la focosul consumat și au spus: „Cum putem să-l facem și mai distructiv?”, a spus Damien Spleeters, unul dintre anchetatorii care au examinat arma.

Dacă ogivele care vizează obiective de pe front, cum ar fi tancurile sau piesele de artilerie, ar putea fi proiectate diferit, cu o încărcătură frontală folosită pentru ţinte mai concentrate, focosul examinat de CAR are un efect radial, având ca rezultat o zonă de impact mai mare, a explicat Spleeters.

Componentele lor au fost dezvăluite abia acum

Dronele iraniene Shahed-131 folosite de ruși în Ucraina conţin o cantitate semnificativă de componente americane şi occidentale, ceea ce a determinat administraţia Biden să investigheze cum tehnologia SUA ajunge în alcătuirea acestor arme.

Potrivit anchetatorilor, examinările focosului kamikaze, ale cărui componente nu au fost niciodată făcute publice până acum, i-au ajutat să înţeleagă mai bine modul în care Iranul şi-a fabricat dronele.

„Au existat multe speculații că, probabil, acești explozivi sunt foarte ieftini și simpli. Privind focosul, este clar că s-au gândit mult pentru a se asigura că poate provoca cât mai multe daune posibile infrastructurii, pe o rază mare”, a indicat expertul.