17 sept. 2023 | 09:00

Cum pot fi înregistrate cântecele visate în timp ce dormim. Descoperirea fascinantă a cercetătorilor, legătura cu visele lucide

ACTUALITATE
Cum pot fi înregistrate cântecele visate în timp ce dormim. Descoperirea fascinantă a cercetătorilor, legătura cu visele lucide

Nu peste multă vreme, s-ar putea ca melodiile pe care le auzi, măcar uneori, în timp ce visezi, să poată fi înregistrate. O echipă de cercetători din Rusia a creat un sistem prin care acest lucru va fi posibil prin „decriptarea” și transformarea în cântece a mișcărilor din somn ale mâinilor.

Cum pot fi înregistrate cântecele visate în timp ce dormim

Poate că nu-i vei concura pe Beatles si nici pe Queen ori Bach, dar s-ar putea să devii compozitor chiar și fără să-ți dai seama, de fapt. Totul este să poți visa melodii în timp ce dormi, cântece pe care parcă le-ai fredona, deși tu, în realitate, sforăi din greu.

O echipă de la start up-ul REMspace, ce funcționează ca parte din Phase Research Center din Rusia, a creat o combinație de hardware și software capabilă să decodeze melodiile din vis prin intermediul mișcărilor brațelor și să le transforme în cântece reale, înregistrate.

Sistemul se bazează pe visele lucide: atunci când știi că visezi, în timp ce visezi. Oamenii de știință lucrează de decenii încercând să adune informații despre procesele din creier ce au loc în timpul viselor lucide.

În timp ce acestea rămân blocate prin fireasca stare de repaus a musculaturii în timpul somnului – însemnând că nu este fizic posibil să cânți la chitară sau la pian în timp ce dormi – persoanele care dorm pot fi antrenate să încerce să se miște în timp ce visează, lucru ce se întâmplă în cadrul acestui nou sistem.

Descoperirea fascinantă a cercetătorilor, legătura cu visele lucide

Patru practicanți ai viselor lucide au fost antrenați să cânte ritmuri muzicale prin încordarea mușchilor brațelor cărora li s-a atașat senzori de electromiografie (EMG).

„Apoi, acești voluntari au fost rugați să-și inducă vise lucide și să repete sarcina respectivă sub observație polisomnografică, în laborator”, au scris autorii studiului publicat în Dreaming.

Participanții la cercetare au fost învățați să cânte ritmurile melodiei „We Will Rock You”, a formației Queen, folosind mișcările mâinilor în timp ce încă erau treji, iar trei dintre cei patru voluntari au fost capabili să transmită același ritm și în timpul visului lucid. Apoi, aceste semnale și tipare au fost trecute printr-un program software personalizat ce a recreat ritmul cântecului.

În timp ce acest experiment a implicat un ritm cu doar două note, cercetătorii spun că, în cele din urmă, oamenii vor putea fi antrenați pentru a „interpreta” cântece mai complicate, ba chiar să „cânte” la instrumente sau să fie parte dintr-o orchestră într-o lume de vis.

Totuși, fundamentul acestor procese rămân visele lucide. În ciuda unor progrese făcute în ultimii ani, a rămas dificil de a le declanșa într-un mod sigur, fiabil. În plus, studiile au arătat că aproape jumătate din totalul populației nu a avut niciodată experiența unui vis lucid.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele