31 mart. 2023 | 09:44

Cum îți dai seama dacă cineva te minte: ce au descoperit cercetătorii

ACTUALITATE
Cum îți dai seama dacă cineva te minte: ce au descoperit cercetătorii

Vrei să prinzi pe cineva spunând minciuni? Iată ce sugerează un nou studiu.

Poate fi incredibil de dificil să spui dacă ești mințit – chiar și așa-numitele mașini „detectoare de minciuni” se luptă cu asta. Din fericire, un nou studiu a venit cu un sfat relativ simplu pentru a ne ajuta să discernem realitatea de minciună: fiți atenți la lipsa detaliilor.

Nu studia indiciile faciale sau verbale și nici nu încerca să prinzi presupusul mincinos cu distragerea atenției. Concentrează-te exclusiv asupra nivelului de detaliu în ceea ce spun oamenii: poate fi cea mai bună tactică dacă vrei să știi dacă ești „dus de nas”.

Deși evaluarea unei game largi de indicii comportamentale ar putea părea cea mai fiabilă modalitate de a prinde un mincinos, de fapt ar putea îngreuna lucrurile, potrivit cercetătorilor.

Cum îți dai seama de minciună

„Este un nonsens, pentru că este o sarcină imposibilă”, a spus autorul Bruno Verschuere într-o declarație.

„Oamenii nu pot evalua toate acele semnale într-un timp scurt, cu atât mai puțin să integreze mai multe semnale într-o judecată exactă și veridică”.

În schimb, Verschuere și colegii săi sugerează să rămâi la un singur semnal.

„Se pare că e foarte contraintuitiv să asculți doar ceea ce spun oamenii și să nu fii atent la tot felul de alte semnale, cum ar fi cât de convingător sau emoțional își transmite cineva povestea”, a explicat Verschuere.

„Dar oamenii care spun adevărul pot oferi o descriere bogată pentru că au trăit, de fapt, evenimentul, în timp ce, deși mincinoșii pot veni cu detalii, acest lucru crește riscul lor de a fi prinși”.

Pentru a investiga, echipa a efectuat o serie de experimente. Participanții au fost împărțiți în două grupuri, unul vinovat și unul nevinovat. Grupul vinovat a fost însărcinat să fure un examen dintr-un dulap și mai târziu a trebuit să mintă în privința asta, în timp ce grupul nevinovat a petrecut timp liber prin campus.

Pe parcursul a nouă studii, un alt grup de oameni a trebuit să evalueze dacă participanții au fost sinceri sau înșelători în privința locului lor, pe baza declarațiilor scrise de mână, transcrieri video, interviuri înregistrate video și interviuri în direct.

Când au fost liberi să folosească orice indiciu pentru a face acest lucru, grupul a jucat la nivel de șansă. Dar atunci când li s-a spus să își bazeze decizia doar pe nivelul de detaliu prezent, inclusiv locul, persoana, ora și locația, ei au fost mai capabili să discearnă minciunile de adevăr. De exemplu, într-un studiu, utilizarea mai multor indicii a dus la o precizie de doar 59%, comparativ cu 66% atunci când se bazează pe un singur indiciu.

Așadar, data viitoare când trebuie să descoperi un mincinos, ar putea fi înțelept să acorzi atenție detaliilor.