13 aug. 2023 | 10:44

Cum își dă seama inteligența artificială ce tastezi, doar după sunetul tastelor: care sunt pericolele, conform specialiștilor

ACTUALITATE
Cum își dă seama inteligența artificială ce tastezi, doar după sunetul tastelor: care sunt pericolele, conform specialiștilor

O nouă lucrare susține: cu doar audio de la Zoom, un AI poate decoda sunetele de apăsare a tastelor cu o acuratețe uimitoare de 93%. Și poate decoda ce tastezi.

Implicațiile privind securitatea cibernetică sunt mari. În lucrare, o echipă de cercetători din Marea Britanie subliniază omniprezența modernă a dispozitivelor personale echipate cu microfon, care, la rândul său, a dat naștere unui nou val de atacuri cibernetice cu țintă audio. Dacă adăugați „evoluțiile recente în învățarea profundă”, aveți un cocktail periculos de securitate cibernetică care ar putea lăsa informații sensibile precum parolele expuse unor actori răi pricepuți.

Cum îți poate afla orice parolă inteligența artificială

Preocupările cercetătorilor nu sunt exagerate. Microfoanele sunt într-adevăr peste tot și, deși cercetătorii și-au antrenat modelul pe un Macbook Pro 2021, majoritatea tastaturilor sunt mai mult sau mai puțin la fel. Așadar, teoretic, dacă cineva și-ar antrena propriul robot de interceptare alimentat de AI, ar putea viza marea majoritate a dispozitivelor, fără a fi nevoie să antreneze mai multe modele.

Procesul de instruire pentru „clasificator”, așa cum este menționat modelul în lucrare, a fost, de asemenea, surprinzător de simplu. Cercetătorii au apăsat 36 de taste pe Macbook Pro de 25 de ori fiecare, înregistrând apăsările de taste pe două medii diferite: microfonul unui iPhone din apropiere și sunetul Zoom.

Programul a învățat de acolo, iar mai târziu, atunci când a fost testat pe fiecare mediu, clasificatorul a obținut precizii de citire de 95 și 93 la sută. În comparație cu cititorii de taste similari din trecutul nu atât de îndepărtat, acest clasificator, conform cercetării, s-a dovedit a fi cel mai de succes.

„Văd doar creșterea acurateței unor astfel de modele și a unor astfel de atacuri”, a declarat coautorul studiului Ehsan Toreini, lector în securitatea software-ului la Universitatea din Surrey din Marea Britanie, pentru The Guardian, exprimându-și în plus îngrijorarea cu privire la prevalența microfonului.