10 oct. 2023 | 14:34

Cum influențează mirosurile culorile pe care le vedem: Explicația oamenilor de știință

ACTUALITATE
Cum influențează mirosurile culorile pe care le vedem: Explicația oamenilor de știință

În cazul în care nu știai, simțul olfactiv are darul de a ne influența capacitatea de a vedea culori.

Oamenii sunt bombardați constant cu informații senzoriale: zgomotul ventilatorului computerului în timp ce lucrezi, albul strălucitor al acelei foi de calcul Excel sau poate chiar mirosul cinei – și așa mai departe.

Pentru a înțelege toate aceste fenomene, creierul obișnuiește să le combine. Asta înseamnă, practic, că un simț poate afecta inconștient un altul, iar acest fenomen este cunoscut sub numele de asociere intermodală.

Vezi și: De ce nu ne simțim propriul miros. Fenomenul ce se petrece doar în cazul oamenilor, explicația cercetătorilor

Studiul care a vrut să explice care este legătura dintre cele două simțuri

S-a dovedit că una dintre aceste asocieri are loc între simțul mirosului și cel al văzului. Un nou studiu a constatat că mirosul poate afecta percepția culorilor.

Folosind experimente care implică privarea senzorială, echipa de cercetători a descoperit că prezența diferitelor mirosuri poate influența modul în care am putea percepe o anumită culoare.

„Într-un studiu anterior, am arătat că mirosul de caramel constituie, de obicei, o asociere intermodală cu maro închis și galben, la fel precum cafeaua cu maro închis și roșu, cireașa cu roz, roșu și violet, menta cu verde și albastru și lămâia cu galben, verde”, a explicat autorul principal al studiului, Ryan Ward, într-o declarație de presă.

Noul studiu a vrut însă să stabilească dacă mirosul a afectat percepția aceleiași culori.

Experimentul, la care au participat 24 de adulți, s-a desfășurat într-o cameră special amenajată. Deși nu vorbim de nivelul de privare senzorială din Stranger Things, mai multe simțuri au fost controlate cu atenție: ferestrele au fost acoperite, luminile au fost stinse și purificatorul de aer a îndepărtat orice miros din cameră.

De asemenea, participanții au fost rugați să se abțină de la a se da cu deodorant sau parfum.

Mai mult, aceștia s-au așezat în fața unui ecran colorat aleatoriu, în timp ce un infuzor cu ultrasunete a pompat unul dintre aceste șase mirosuri în cameră: caramel, cireșe, cafea, lămâie, mentă sau apă, timp de cinci minute.

Vezi și: Cât de dezvoltat este mirosul omului: mitul care spune că avem un simț olfactiv slab dezvoltat

Concluzia oamenilor de știință

Studiul a constatat că oamenii au avut o tendință slabă, dar semnificativă, de a schimba culoarea, în moduri diferite, dar previzibile, în funcție de miros, cu excepția mentei.

Mirosul de cafea i-a făcut pe participanți să perceapă griul ca fiind o culoare asemănătoare cu roșu-maro, în timp ce caramelul a dus la o culoare spre galben-maro.

„Aceste rezultate arată că percepția griului tinde către corespondențe intermodale anticipate pentru patru din cinci arome, și anume lămâia, caramelul, cireșele și cafeaua”, a declarat, de asemenea, Ward.

Vezi și: De ce îți pierzi simțul mirosului și cum se manifestă asta

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele