12 feb. 2023 | 07:55

Cum îi ajută inteligența artificială pe supraviețuitorii Holocaustului să-și recupereze amintirile pierdute

ACTUALITATE
Cum îi ajută inteligența artificială pe supraviețuitorii Holocaustului să-și recupereze amintirile pierdute

Unii dintre supraviețuitorii Holocaustului au folosit inteligența artificială (AI) pentru a genera „fotografii” cu amintirile lor și pentru a-și păstra poveștile vii.

Cu cei mai mulți supraviețuitorii Holocaustului au acum vârste de 80 sau 90 de ani, iar în curând s-ar putea să nu mai existe nimeni care să ofere relatări directe despre experiențele lor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Așadar, Chasdei Naomi, o organizație non-profit care ajută supraviețuitorii Holocaustului, a folosit tehnologia AI pentru a păstra amintirile vii pentru generațiile viitoare.

Reuters a raportat că un grup de 19 supraviețuitori ai Holocaustului și-a spus poveștile sub formă de fotografii generate de inteligență artificială, ca parte a inițiativei.

Poveștile terifiante ale supraviețuitorilor au prins, din nou, viață

Imaginile au fost prezentate cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorării Holocaustului, ca parte a primei expoziții de inteligență artificială din Israel.

„Fiecare dintre ei are o poveste unică și a trecut prin lucruri terifiante”, a spus Sol Leffler, care i-a ajutat pe supraviețuitori să folosească software-ul AI.

„Sunt în viață și astăzi, încă funcționează și este incredibil să-i auzi. Simt că aceasta este datoria noastră națională de a ne aminti și de a nu uita”, a mai spus acesta.

Stând alături de supraviețuitori în timp ce și-a spus poveștile, Leffler a introdus elementele primelor lor conturi în generatorul text-to-image, Midjourney.

Prin repovestirea verbală a unor momente specifice, Leffler a reușit să creeze imagini care să se potrivească cu emoțiile și peisajul amintit de supraviețuitori.

Dov Sagaju, în vârstă de 86 de ani, supraviețuitor al Holocaustului, a declarat că s-a simțit emoționat să-și vadă amintirile transformate în fotografii.

„Mi-a fost greu să procesez această imagine”, a mai spus bărbatul.

Între timp, Raissa Gurewitsch, în vârstă de 82 de ani, i-a povestit lui Leffler cum 21 dintre rudele ei au fost ucise în timpul Holocaustului, inclusiv cele trei surori și fratele ei.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele