07 feb. 2023 | 11:55

Inteligența artificială, în focul discuțiilor din Uniunea Europeană: ce se întâmplă cu AI în Europa

ACTUALITATE
Inteligența artificială, în focul discuțiilor din Uniunea Europeană: ce se întâmplă cu AI în Europa

Europarlamentarii au planuri mari în martie cu privire la inteligența artificială.

Mai exact, atunci, ei au de gând să adopte un punct de vedere comun cu privire la proiectul de norme ce vizează inteligența artificială.

În definitiv, se dorește încheierea unui acord cu toate țările Uniunii Europene, iar termenul limită este sfârșitul acestui an, dar rămâne de văzut ce se va mai întâmpla.

„Suntem încă în timp util pentru a îndeplini obiectivul general și calendarul pe care ni l-am asumat de la bun început, și anume să îl încheiem în timpul acestui mandat”, a declarat Dragoș Tudorache, membru al Parlamentului European și coraportor al Legii UE privind Inteligența Artificială, conform Reuters.

„A durat ceva mai mult decât am crezut inițial”, a mai ținut, de asemenea, să menționeze acesta. „Acest text a cunoscut un nivel de complexitate care este chiar mai mare decât mașinăria complexă tipică de la Bruxelles”, s-a concluzionat.

Comisia Europeană se chinuie să facă asta încă din 2021

Pentru referință, trebuie menționat că membrii Comisiei Europene se chinuie să ducă la un bun sfârșit normele privind reglementările utilizării inteligenței artificiale încă din anul 2021. La această categorie intră mașinile autonome sau chatbots-ii.

Evident, acesta nu este deloc un subiect ușor de digerat în contextul controverselor actuale, așa că a generat o sumedenie de discuții.

„Există câteva capete libere pentru toate familiile politice. Le-am spus la ultima întâlnire că știi că ai succes într-un compromis atunci când toată lumea este la fel de nemulțumită. Unii vor spune că este optimist… Eu sper că se va întâmpla”, a mai spus, de asemenea, europarlamentarul român.

Ce-i drept, de la vorbe până la fapte, pare să fie cale lungă. Mai mult, în timp ce europenii încă dezbat această problemă, China a trecut deja la fapte și utilizează cu succes, de ceva vreme, beneficiile inteligenței artificiale.

Este nevoie de reglementări pentru folosirea inteligenței artificiale, mai ales dacă iei în calcul faptul că aceasta poate face și bine, dar și rău, în funcție de cine și cum o utilizează.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele