17 ian. 2023 | 14:55

Cum combați efectele negative ale sedentarismului: sfaturile cercetătorilor pentru o viață mai bună

ACTUALITATE
Cum combați efectele negative ale sedentarismului: sfaturile cercetătorilor pentru o viață mai bună

Pentru a reduce efectele nocive ale sedentarismului, se pare că există anumite soluții care chiar funcționează.

Spre exemplu, poți face o plimbare ușoară de 5 minute la fiecare jumătate de oră de stat pe scaun. Aceasta este concluzia cheie a unui nou studiu publicat în Medicine & Science in Sports & Exercise.

În urma unor teste, s-a concluzionat că 5 minute de mișcare ușoară este singura strategie care a redus substanțial nivelul de zahăr din sânge (cu peste 60%) a celor care stau toată ziua nemișcați.

Această strategie a redus, de asemenea, tensiunea arterială cu patru până la cinci puncte, iar plimbările mai scurte și mai puțin frecvente au îmbunătățit, la rândul lor, tensiunea arterială. Chiar și o plimbare ușoară de 1 minut la fiecare oră a redus tensiunea arterială cu cinci puncte.

Pe lângă beneficiile pentru sănătatea fizică, au existat inclusiv beneficii pentru sănătatea mintală. În timpul studiului, participanților li s-a cerut să-și evalueze starea mentală completând un chestionar.

Sănătatea fizică „vine la pachet” cu cea psihică

Concluzia este că acea plimbare ușoară de 5 minute, la fiecare jumătate de oră, a redus senzația de oboseală, dar i-a și binedispus pe oameni.

Odată cu migrarea către munca de la distanță, oamenii sunt mai puțin înclinați să iasă din casă. Deci, este clar că sunt necesare strategii pentru a combate o problemă de sănătate publică în creștere din secolul 21.

Studiul a oferit, de asemenea, îndrumări clare angajatorilor despre cum să promoveze un loc de muncă mai sănătos.

În prezent, se testează peste 25 de strategii diferite pentru a compensa efectele negative.

Cercetările în domeniu sunt importante, în contextul în care, în 2023, foarte mulți oameni stau pe scaun toată ziua, în timp ce lucrează.

Găsirea de strategii alternative care să producă rezultate comparabile poate oferi opțiuni diferite și, în cele din urmă, le poate permite oamenilor să aleagă strategia care funcționează cel mai bine pentru ei și pentru stilul lor de viață.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele