Cum au rezolvat autoritățile problema elevilor navetiști care întârziau la liceu din cauza operatorilor de transport SPECIAL
Din cauza faptului că nu a fost actualizat programul de transport judeţean, elevii din mai multe localități din Prahova au fost nevoiți să lipsească de ore pentru că pentru că naveta s-a transformat într-un coșmar.
Elevii întârziau la școală pentru că nu aveau cum să facă naveta
Mai mulți elevi de liceu din Bertea, Ștefești și Aluniș au fost nevoiți să lipsească de la ore pentru că nu aveau transport direct. Elevii trebuiau să schimbe două sau trei microbuze pentru a ajunge la Slănic.
„Lipsa de respect pentru elevii din Prahova! Operatori de transport judetean care ignoră legislația, operatori de transport care consideră că nimeni nu poate face nimic să reglementeze acest segment! Astăzi – 17.10.2023 – ora 11.55 – un elev a solicitat abonament gratuit pe ruta Ploiești – Păulesti operatorului de transport judetean – SC Nils SRL iar răspunsul dat elevului a fost : ABONAMENTELE GRATUITE SE ELIBEREAZA DOAR LA INCEPUTUL LUNII!”, a fost mesajul postat pe Facebook, marți, de Cristian Apostol (USR), vicepreședinte Consiliul Județean Prahova.
Ce soluții au găsit autoritățile
Consiliul Județean Prahova a identificat o soluție astfel încât graficele de circulație ale traseelor să asigure prezența elevilor la cursuri.
„Prin adresa nr. 2691/09.10.2023, înregistrată la Consiliul Județean Prahova sub nr. 24114/11.10.2023, Liceul Teoretic “Șerban Vodă” din orașul Slănic solicită rezolvarea unor probleme urgente legate de transportul elevilor pe rutele Bertea – Ștefești – Aluniș, întrucât graficele de circulaț e ale traseelor efectuate în zonele respective nu pot asigura prezența elevilor la cursuri”!, potrivit raportulului proiectului de hotărâre prin care s-a propus modificarea regulamentului curselor de transport în zona Slănicului, scrie publicația Observatorul Prahovean.
Într-un final s-a aprobat introducerea în graficul de circulație a traseului nr. 019 Plopeni – Slănic cu următoarele stații din comuna Ștefești (Magazin Centru), comuna Bertea (Primărie) și comuna Aluniș (Strâmba).
Ce beneficii au elevii la transport
Elevii, studenții și doctoranzii vor avea beneficii la transport și în anul școlar 2023-2024. Aceștia au parte de o reducere de 90% în cazul transportului, fie cu trenul, fie cu autobuzul, reducerea este mai mare față de cea de anul trecut. Navetiștii nu vor avea transport gratuit, însă primesc o sumă forfetară.
Guvernul României a aprobat 8 septembrie noile norme metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi și studenți. Față de anul trecut au apărut câteva modificări.
De anul acesta și elevii care locuiesc și/sau învață în Județul Ilfov beneficiază de gratuitate pentru transportul cu metroul.
În cazul studenților a crescut vârsta până la care pot beneficia de reduceri de la 26 de ani la 30 de ani. Totodată și ei au o reducere de 90% la transport. Facilitățile sunt valabile și la călătoria cu metroul, pe bază de abonament lunar sau de titluri de transport de tipul „10 călătorii”.
„Principalele modificări faţă de sistemul actual: în primul rând, creşte procentul de acoperire a abonamentelor sau biletelor – reducere de 90%, faţă de 50%, cât era anterior, pentru toate categoriile de trenuri clasa a II-a, pentru studenţii români înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate şi din Academia Română.
Se majorează şi vârsta până la care se acordă aceste facilităţi, până la 30 de ani”, anunța Ligia Deca, ministrul Educației, la începutul lunii septembrie, într-o conferință de presă.
Elevii și naveta. Ce spune Ministerul Educației
Elevii merg la o școală într-o localitate diferită față de cea din domiciliu nu pot beneficia de transport public de persoane prin curse regulate, nu vor beneficia de transport gratuit, ci vor primi în continuare o sumă forfetară.
Suma forfetara este unică la nivelul județului și stabilește tariful mediu lei/kilometru de care beneficiază elevii din unitățile de învățământ preuniversitar din județul respectiv. Asigurarea sumelor forfetare se face pe baza tarifelor aprobate de consiliile județene, cu avizul conform al ANRSC, potrivit reglementărilor anunțate de Ministerul Educației.
Anul trecut, potrivit unui calcul făcut de Ministerul Educației un elev care locuiește la 15 km de școală primea 60 de lei pentru primii 3 km la care se adăugau 6 lei pentru fiecare km dintre cei 12 rămași, rezultând un total de 132 de lei, bani pe care elevul îi primea înaintea achiziționării abonamentului.
Anul școlar 2023-2024 a venit cu noi modificări, astfel, suma forfetară nu se mai stabilește de Ministerul Educației așa cum era în trecut, ci de către consiliile județene. Potrivit legii, suma forfetară de care beneficiază fiecare elev se stabileşte pe baza valorii unitare lei/kilometru înmulţită cu numărul de kilometri parcurşi zilnic între domiciliu/reşedinţă şi unitatea de învăţământ şi numărul de zile de cursuri din luna de analiză.
La rândul lor, unităţile de învăţământ preuniversitar întocmesc, până la data de 5 a fiecărei luni, situaţia centralizatoare a beneficiarilor de sume forfetare şi solicită ISJ/ISMB sumele necesare efectuării plăţii acestora.