Cum au ajuns românii ”curieri ai statului”, plimbăm acte dintr-o parte în alta: anunțul oficial despre batjocura suferită de noi toți
Având în vedere progresul infim spre inexistent pe care îl face țara noastră când vine vorba de digitalizare, există toate semnele că vom plimba hârtii dintr-o parte în alta pentru mulți ani de acum înainte.
Andrei Niculae este vicepreședintele Autorității pentru Digitalizarea României și un actor important în soluționarea problemei acute de birocrație cu care se confruntă românii la momentul de față. Din păcate, asta, sub nicio formă, nu se reflectă într-un optimism exacerbat atunci când discutăm de aducerea aparatului administrativ autohton în secolul 21. Mai mult decât atât, oficialul este de părere că cetățeanul român este ”un curier al statului”, având în vedere că nu face decât să plimbe documente între instituții care au deja acele hârtii.
Românii și birocrația
“Zona de transformare digitală trebuie împărţită, dacă vreţi, în două componente: componenta de digital, pe care cu siguranţă o înţelegem cu toţii foarte bine, dar şi zona de transformare, pe care ar trebui să mergem un pic mai apăsat în zona de comunicare. Zona de transformare surprinde o ocazie unică, istorică, pe care o avem ca stat, atât noi în România, cât şi restul statelor, în Europa şi în lume, ocazia care vine o dată la mulţi ani, de a revoluţiona felul în care funcţionează statul.
Ne-am mai întâlnit cu ocazii de genul acesta în ultimii 35 de ani. Transformarea digitală nu presupune să mutăm birocraţia, hârţogăraia, cozile de la ghişee în platforme, în cloud, în spaţiul digital, ci ne oferă ocazia să regândim arhitecturile de sistem, procesele birocratice care stau la baza prestării unui serviciu public. Obligaţia noastră nu este să digitalizăm ceea ce nu funcţionează, ci să transformăm din temelii serviciile publice, modul în care statul le oferă. Acest lucru îl putem face prin digitalizare.
Cetăţeanul este, din păcate, astăzi, de 30 şi ceva de ani încoace, un curier, pentru că cetăţeanul nu face nimic altceva decât să plimbe documente pe care statul le are deja, pe care statul ar putea să le acceseze, dacă ar avea interoperabilitate, dacă ar avea platforme care funcţionează împreună, dacă ar putea să facă schimb eficient de date pentru a degreva cetăţeanul, în sfârşit, de îndatorirea de a fi curier”, a declarat Andrei Niculae într-o conferință de specialitate desfășurată ieri, a cincea ediție a Forumului România Digitală.
Partea tristă este că, deși tehnologia nu va fura locuri de muncă, se pare că există această frică printre bugetari și, mai mult decât atât, reprezintă un motiv pentru care lucrurile nu se rezolvă.
“Susţin în continuare ce am spus: oamenii nu-şi vor pierde locul în faţa tehnologiei by default. Oamenii îşi vor pierde, într-adevăr, locuri de muncă în faţa altor colegi de-ai lor care ştiu să se folosească de tehnologie pentru a-şi eficientiza munca. Asta este crucial să subliniem. Tehnologia trebuie îmbrăţişată cât de repede.
Este datoria instituţiilor publice, atât individuală, cât şi a noastră, la nivel centralizat, din partea ministerului, din partea ADR-ului, să ne ţinem de treabă, să ne asigurăm că vom duce la îndeplinire PNRR-ul până în 2026. Există un roadmap în ceea ce priveşte viitorul României, atât în digitalizare, cât şi în celelalte zone ale mediului public. Avem nişte exemple care ne câştigă un pic de timp, dacă vreţi. Ghişeul.ro este poate cel mai bun exemplu de interoperabilitate la nivel public. Peste 1,8 milioane de utilizatori, peste un miliard de lei colectaţi, 1,8 milioane de oameni care au scăpat pe alocuri de acest job de a fi curieri.
Peste 100.000 de caziere judiciare eliberate prin Ghişeul.ro, prin hub-ul de servicii al Ministerului de Interne. Dacă staţi un pic să vă gândiţi, să punem în concret, 100.000 de caziere judiciare eliberate online înseamnă 200.000 de drumuri de la şi către secţia de Poliţie şi câteva sute de mii de ore pe care cetăţeanul le câştigă efectiv pentru a le investi în propria persoană, pentru a petrece timpul cu familia, pentru a face lucruri pe care şi le doreşte cu adevărat”, a susţinut Andrei Niculae.