05 iul. 2023 | 08:13

Cum au ajuns băncile din România niște ”cămătari cu acte”, în mentalul colectiv: se vede la cifre, în banii la saltea

ACTUALITATE
Cum au ajuns băncile din România niște ”cămătari cu acte”, în mentalul colectiv: se vede la cifre, în banii la saltea

Tot mai mulți români au ajuns să fugă de sistemul bancar de la noi. Mulți își țin banii la saltea, alții evită să-și mai ia credite din cauza impredictibilității sporite a dobânzilor. Un nou studiu asociază niște cifre exacte percepției românilor în raport cu serviciile financiare pus la dispoziție de băncile din România.

Un singur român din zece mai are încredere în băncile din România. Nu mai puțin de 23% dintre cetățenii țării se simt înșelați în relația cu instituțiile bancare, după cum atrage atenția un nou sondaj Ipsos.

Românii și îngrijorările lor în 2023: banii, băncile, puterea de cumpărare

„Topul subiectelor care îi preocupă pe cetăţenii României în acest moment arată, în mod deloc surprinzător, că principala îngrijorare a românilor (47%) este legată de puterea de cumpărare în perioada inflaţionistă pe care o traversăm.

Îngrijorarea este mai pregnantă în rândul celor cu venituri medii pe gospodărie, precum şi în rândul părinţilor cu copii liceeni, împovăraţi cu cheltuielile aferente etapei educaţionale pe care o parcurg copiii lor”, au explicat cei de la Ipsos.

Printre alte cifre interesante, 39% dintre români sunt neliniștiți din cauza nivelului salarial. În același timp, 34% sunt stresați din cauza sărăciei și inegalității sociale din România. Un pic mai stresați sunt românii cu educație medie și femeile pe aceste subiecte. Dintre aceștia din urmă se află și cei care și-au făcut un obicei din a împrumuta bani de la familie, prieteni sau colegi până la următorul salariu. Cei mai stresați pe marginea nivelului de sărăcie din țara noastră sunt românii cu venituri mici, pensionarii și șomerii.

Situația pensiilor de la noi și siguranța locului de muncă este, de asemenea, destul de sus pe lista surselor de îngrijorare și stres pentru români. Sistemul autohton de pensii provoacă tensiuni mai ales în rândul populației între 50 și 65 de ani, mai ales bărbați.

„Departe de fi o preocupare principală şi indicând reticenţa populaţiei generale de a contracta credite în perioada următoare, 5% dintre români semnalează îngrijorare în ceea ce priveşte accesul la creditare.

Îngrijorarea este manifestată în principal de cei care plănuiesc să acceseze un credit imobiliar în următoarele 12 luni, cei care şi-au făcut un obicei din a rambursa anticipat rate pentru creditele în curs, precum şi de părinţii cu copii nou-născuţi, care au probabil planuri pentru o locuinţă potrivită cu noua etapă din viaţa lor”, susţin autorii sondajului.

Aproximativ 45% dintre români alocă semnificativ mai multă atenția în această perioadă cheltuielilor, mai ales cele care nu sunt neapărat necesare. ”Este în principal cazul populaţiei vârstnice (50-65 ani), pensionarilor şi părinţilor. Aceştia sunt mai preocupaţi de evoluţia inflaţiei şi menţionează că în ultima perioadă au renunţat să cumpere diverse categorii de produse, fie că vorbim de produse electronice şi electrocasnice, îmbrăcăminte şi încălţăminte, dar şi produse alimentare sau de uz curent (gustări ambalate, sucuri, cafea, tutun şi băuturi alcoolice), ceea ce conduce la o încetinire a consumului, în general”, susţin autorii cercetării.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele